VK: Steeds meer radiostations in mono via DAB

Steeds meer radiostations in het Verenigd Koninkrijk schakelen via DAB over van stereo naar mono uitzendingen. Om kosten te besparen en ruimte te maken voor meer radiostations gaan steeds meer radiostations met minder bandbreedte uitzenden. Via de landelijke multiplex voor commerciële radio zenden momenteel nog slechts twee van de 14 radiostations uit in stereo.

VK: Steeds meer radiostations in mono via DAB Tien jaar geleden werd Digital Audio Broadcasting (DAB) nog gepromoot als radio in cd-kwaliteit. Anno nu is weinig meer van over van deze trend. Radiostations gaan met steeds minder bandbreedte uitzenden en schakelen steeds meer over van stereo naar mono via DAB.

Vorige week startte de nieuwe zender TeamRock met uitzenden via de landelijke multiplex voor commerciële radio van Digital One. Omdat deze multiplex met 13 radiostations al propvol zat, zijn er opnieuw stations die bandbreedte hebben moeten inleveren.

Absolute 80s en Planet Rock zijn verlaagd van 112 kbps stereo naar 64 kbps mono. TeamRock zelf zendt eveneens in 64 kbps mono uit. Classic FM is verlaagd van 160 kbps stereo naar 128 kbps stereo. Van de 14 radiostations die momenteel via Digital One uitzenden, zijn er momenteel nog slechts twee in stereo. In juli 2011 zonden er nog slechts 12 stations uit via deze multiplex, waarvan vijf in stereo.

Ook via de drie regionale multiplexen in Londen is de kwaliteit flink achteruit gegaan. Zo zonden er in 2009 nog 36 stations uit, waarvan 18 in stereo. In 2011 was het aantal stations gestegen naar 37, maar het aantal stations hiervan dat in stereo uitzond was gedaald naar 15. Momenteel zenden er via de drie multiplexen 39 stations uit, waarvan nog maar 11 in stereo.

In het Verenigd Koninkrijk wordt nog steeds in de verouderde MP2-standaard uitgezonden. Om een goede geluidskwaliteit te realiseren moet eigenlijk met een bandbreedte van minimaal 128 kbps worden uitgezonden.

Doordat de ‘smartphone generatie’ steeds meer genoegen neemt met een mindere geluidskwaliteit en het overgrote deel van de verkochte DAB-ontvangers keukenradio’s met slechts één speaker zijn, lijken de radiostations hier op in te springen door ook de kwaliteit van de uitzendingen te verlagen. Volgens de radiostations zorgt een nieuwe en efficiëntere codering technologie ervoor dat de geluidskwaliteit op niveau blijft.

In Nederland zullen deze praktijken wat minder aan de orde zijn. Doordat in ons land uitzonden gaat worden in DAB+, wat gebaseerd is op het nieuwere MP4/AAC+, is er veel minder bandbreedte nodig voor een goede geluidskwaliteit. [RS/Radio.NL]