Landelijke DAB-net Duitsland pas in 2016 voltooid

De verdere uitrol van het landelijke DAB-net in Duitsland gaat de komende jaren langzamer dan oorspronkelijk gepland. Het was de bedoeling dat in 2015 landelijke dekking zou worden gerealiseerd, maar nu zal dit op z’n vroegst pas in 2016 zijn, zo blijkt uit een presentatie die zenderexploitant Media Broadcast onlangs gaf in Hamburg.

Bij de start van de uitrol van het landelijke DAB-net in 2011 was het de bedoeling dat er in 2015 nagenoeg landelijke dekking zou worden bereikt middels 110 zenders. Volgens de laatste plannen wordt er op z’n vroegst pas in 2016 landelijke dekking bereikt. Ook komen er minder zenders, namelijk circa 90 stuks. Hierdoor zullen er een aantal dunbevolkte regio’s, waaronder  grote delen Noord-Friesland in de deelstaat Sleeswijk-Holstein verstoken blijven van de landelijke radiostations via DAB.

Dit jaar zijn er al drie nieuwe zenders ingeschakeld en volgen er nog vier. De landelijke multiplex is dan via 53 zenders te ontvangen.

In 2014 en 2015 worden er in totaal 18 zenders in gebruik genomen, waarmee dekking gerealiseerd wordt in onder meer Rostock, Aurich (in het noordwesten van Nedersaksen), Trier, Kaisers¬lautern, Harz, Gera en Jena. Daarnaast komt er een zender in Aken, waardoor de ontvangst hier sterk verbeterd. Hierdoor kan in totaal 86% van de Duitse bevolking de landelijke multiplex ontvangen.

Medio 2016 volgen de laatste zenders in onder meer Flensburg, Lingen (in het zuidwesten van Nedersaksen), het Zwarte Woud, Cottbus en Winterberg. Dan kan ongeveer 90% van de bevolking het net via 90 zenders ontvangen (zie kaart). Of er daarna nog zenders bij komen om ook de laatste gaten te dichten is nog niet bekend. [RS/Radio.NL]