Zweden plant afschakeling FM in 2022

In Zweden komt er mogelijk al in 2022 een einde aan de analoge radio-uitzendingen op FM. Dit liet Lena Adelsohn Liljeroth, minister van cultuur, afgelopen week weten. De komende jaren wordt het bestaande DAB-net van de publieke radio SR verder uitgerold en gaan ook de commerciële stations officieel van start met uitzenden in DAB+.

Zweden plant afschakeling FM in 2022 Sinds 1995 is DAB beschikbaar in Zweden. In grote steden als Stockholm, Göteborg. Uppsala en Malmö is een landelijke multiplex op kanaal 12B te ontvangen, waarop uitsluitend een aantal publieke stations te horen is. Op deze multiplex wordt echter nog in de verouderde MP2-standaard uitgezonden.

In 2008 adopteerde de Zweedse overheid DAB+ als standaard voor digitale etherradio. Daarom testte zenderexploitant Teracom sinds mei 2009 met deze nieuwe standaard voor DAB. In een aantal steden was een multiplex met zowel commerciële als publieke stations te ontvangen. Deze testuitzendingen zijn inmiddels beëindigd.

In 2012 startte de Zweedse overheid de verdeelprocedure voor definitieve DAB-licenties voor commerciële radiozenders. Het ging om twee landelijke netten, die elk in 34 verschillende regio’s zijn op te delen. In totaal kreeg de Zweedse autoriteit voor radio en televisie 26 aanvragen van zeven verschillende partijen.

Maar ondanks de grote interesse zijn de licenties nog altijd niet verdeeld. Het wachten was namelijk op het ministerie van cultuur die het meerjarenplan van de publieke radio nog aan het vaststellen was.

Afgelopen week maakte de Zweedse minister van cultuur bekend dat de toekomst van de radio digitaal is. De publieke radio moet daarom het huidige DAB-net de komende jaren uitbreiden tot landelijke dekking. Hiervoor krijgt de SR een staatslening, die na 2022 terug moet worden betaald. Hiermee hanteert de Zweedse overheid dezelfde constructie als bij de digitalisering van de televisie.

Het is de bedoeling dat op korte termijn de licenties voor commerciële stations alsnog verdeeld gaan worden. Want net als in Nederland is ook de Zweedse overheid ervan overtuigd dat DAB alleen een succes kan worden als zowel publieke als commerciële radiostations gaan uitzenden via DAB.

Als het aan de Zweedse overheid ligt, worden de analoge radio-uitzendingen op FM al in 2022 gestaakt. Om het migratieproces van analoog naar digitaal te begeleiden stelt de overheid een speciale coördinator aan. [RS/Radio.NL]