VK: Global Radio start migratie van regionale naar lokale DAB-netten

Global Radio is gestart met de migratie van zijn radiostations van de regionale DAB-netten naar lokale DAB-netten. Eind deze maand gaan namelijk de eerste regionale netten van MXR uit de lucht, waardoor verhuizing noodzakelijk is. Daarnaast verdwijnt er een groot aantal stations van DAB.

VK: Global Radio start migratie van regionale naar lokale DAB-netten In oktober 2012 werd bekend dat MXR, waarvan Global Radio de grootste aandeelhouder is, besloten had zijn licenties niet meer te verlengen. MXR is eigenaar van vijf regionale multiplexen in het zuiden van Wales, de West Midlands (regio Birmingham), Yorkshire (regio Leeds/Middlesbrough), het noordwesten van Engeland (regio Manchester) en het noordoosten van Engeland (regio Newcastle).

Doordat de licenties niet verlengd zijn, worden de multiplexen de komende maanden afgeschakeld. De vrijgekomen frequenties worden waarschijnlijk ingezet ter verbetering van lokale DAB-netten, als onderdeel van een nieuwe strategie waarbij de focus licht op landelijke en lokale DAB-multiplexen.

Eind deze maand wordt de stekker uit de multiplexen voor het noordoosten van Engeland en het zuiden van Wales getrokken. Daarom is Global Radio begonnen met de migratie van een aantal stations van de regionale netten naar lokale netten.

Voor de doorgifte van de stations van Global Radio via de lokale netten heeft het radioconcern een overeenkomst voor 12 jaar gesloten met Bauer, die veel lokale multiplexen bezit.

Noordoosten van Engeland
Afgelopen week is gestart met de verhuizing van verschillende radiostations in het noordoosten van Engeland. Capital FM, Real Radio en Smooth Radio zijn nu via de lokale netten voor Tyne & Wear (Newcastle) en Teesside (Middlesbrough) te ontvangen.

Omdat de lokale multiplex al goed gevuld zijn, is het niet mogelijk om elk station te verhuizen. Daarom zijn Choice, Gold, LBC 97.3, Real Radio XS in de toekomst niet meer te ontvangen in deze regio’s. XFM is onlangs al gestopt. UCB Gospel en UCB Inspirational verdwijnen ook uit deze regio. Wat er met Panjab Radio gaat gebeuren is nog onduidelijk.

Zuiden van Wales
In het zuiden van Wales wordt de situatie anders aangepakt. Weliswaar gaat de regionale multiplex van MXR hier verdwijnen, maar zeer waarschijnlijk wordt het gat letterlijk gevuld door het lokale net voor Cardiff & Newport. Eigenaar Now Digital, onderdeel van zenderexploitant Arqiva, heeft namelijk toestemming gevraagd aan Ofcom om van kanaal te mogen wisselen en de dekking uit te breiden naar bijna hetzelfde verzorgingsgebied als dat van MXR.

Mocht Now Digital toestemming krijgen, dan verhuizen Real Radio, Heart en Nation Radio naar dit uitgebreide lokale net. Capital FM en Gold zijn al te ontvangen via dit net. LBC, Real Radio XS, XFM, UCB Gospel en UCB Inspirational gaan verdwijnen in dit gebied, terwijl over de toekomst van Mountain FM en Nation Hits en nog niet bekend is.

Omdat het uitgebreide net van Now Digital, in tegenstelling tot het regionale net van MXR, officieel niet in Bristol te ontvangen is, heeft Global Radio Choice FM op het lokale net in Bristol vervangen door Capital FM.

Schotland
Opvallend is dat Global Radio ook gestart is met het verhuizen van stations vanaf het regionale net Central Scotland, terwijl dit net gewoon in de lucht blijft. Capital FM en Heart zijn nu via de lokale netten van Bauer in Glasgow en Edinburgh te ontvangen. Smooth Radio zond al via deze netten uit. Gold, LBC 97.3, Sunrise Radio en XFM zijn geheel gestopt met uitzenden in deze regio. [RS/Radio.NL]