Wagemaker legt zich neer bij slechte FM ontvangst in Noord-Holland

De publieke radiozenders zijn in delen van Noord-Holland al jaren slechter te ontvangen dan in de rest van Nederland. Dat stelt PvdA-Statenlid Ed Wagemaker. Hij is al vanaf 2006 bezig om de zwakke ontvangstkwaliteit te verbeteren.

“Het is nooit 100% geworden, maar hier en daar is het bereik toch verbeterd. Desondanks ontvang ik nog steeds berichten van ontevreden luisteraars. En terecht, want de ontvangstmogelijkheden zijn hier en daar bepaald nog niet optimaal.”

De ontvangstproblemen komen vooral voor in de regio Hoorn en Alkmaar. Vooral oudere en goedkopere ontvangers hebben moeite met de ontvangst van verschillende radiostations. Dat ondanks dat er enkele jaren geleden steunzenders voor de landelijke publieke zenders zijn geplaatst in Hoorn.

Maar nu DAB steeds dichterbij komt legt Wagemaker zich hierbij neer. “Het ontvangst in de ether op FM is nog steeds niet optimaal maar DAB zal dat in de toekomst gaan oplossen.”

De politiek, de Publieke Omroep, commerciële omroepen en een aantal marktpartijen slaan de handen ineen om van digitale radio een succes te maken.

“Dhr. Visser van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gaf aan dat Nederland, samen met Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen een voortrekkersrol zou kunnen vervullen voor een Europees beleid aangaande digitale radio. Hij gaf aan dat de directie van de NPO heeft besloten om Digitale Radio (Digital Audio Broadcasting DAB+) versneld ‘uit te rollen’.”

Nu zijn al de publieke radiostations via digitale radio beschikbaar in de Randstad, Noord-Holland en Midden-Nederland. NPO: “Na de positieve eerste ervaringen is de tijd nu rijp om het netwerk landelijk beschikbaar te maken. Het gaat concreet om een uitbreiding van het aantal zendmasten van 10 naar 24”.

Ed Wagemaker: “De bedoeling is om tegen 2017 zo’n 95% dekking te hebben binnen geheel Nederland. Op de lange termijn wordt digitale radio gezien als de opvolger van de analoge ether. Om het DAB+ signaal te ontvangen, is een geschikt DAB+ radiotoestel nodig. Dit betekent dat de consument in de nabije toekomst een nieuw radiotoestel aan moet schaffen. Een extra kostenpost voor de radioluisteraars, maar de ontvangstproblemen zullen dan tot het verleden behoren.”

Het is opmerkelijk dat Wagemaker nog met 2017 op de proppen komt, aangezien de NPO begin juni bekendmaakte al eind 2013 landelijk dekkend te zijn via DAB. [Radiowereld.NL]