DAB in Beieren: Mega Radio maakt plaats voor Schlagerhölle

De popzender Mega Radio is niet langer in heel Beieren via DAB+ te ontvangen. De zender heeft het regionale DAB-net ingeruild voor vier lokale DAB-netten. Vanaf september neemt Schlagerhölle de plaats in van Mega Radio op het regionale net. Wel moet de zender zijn naam wijzigen in Schlagerparadies.

DAB in Beieren: Mega Radio maakt plaats voor SchlagerhölleVan lokaal naar regionaal en weer terug
Sinds november 2011 zond Mega Radio in bijna heel Beieren uit via de regionale multiplex op kanaal 12D. Daarvoor was de popzender uitsluitend in de vier grote steden München, Neurenberg, Augsburg en Ingolstadt te ontvangen.

Sinds afgelopen week is de oude situatie weer in ere hersteld. Mega Radio heeft het regionale net op kanaal 12D verlaten en zendt nu weer via de vier lokale multiplexen uit. Al in maart gaf de regionale mediaraad van Beieren toestemming voor de terugverhuizing, maar afgelopen week is deze pas doorgevoerd.

Kosten
Volgens Mega Radio heeft de verhuizing te maken met kostenbesparing. DAB+ staat nog in de kinderschoenen en daarom zijn de uitzendingen voor ‘DAB only’ stations in verhouding veel duurder dan die van stations die ook op FM uitzenden.

Door terug te verhuizen naar de lokale netten bespaart Mega Radio flink op de kosten. Geruchten gaan dat uitzenden via de vier lokale netten ongeveer een tiende kost van uitzenden via het regionale net. Dit terwijl volgens Mega Radio via de vier lokale netten 75% van de inwoners van Beieren het station alsnog via DAB kan ontvangen.

Schlagers
Het gat dat Mega Radio op het regionale net achterlaat wordt opgevuld door Schlagerhölle. De schlagerzender is momenteel al in Hessen, Berlijn en Saksen-Anhalt via DAB+ te ontvangen. Per september komt hier ook Beieren bij.

Van de hel in het paradijs
Binnenkort wijzigt Schlagerhölle overigens zijn naam in Schlagerparadies. Wat de exacte reden voor deze wijziging is, is niet bekend. Geruchten gaan dat dit te maken heeft met het verkrijgen van de licentie voor Beieren. De grootste deelstaat van Duitsland is namelijk zeer gelovig en staat de hel voor het kwaad. Van de ruim 12 miljoen inwoners is ruim 50% katholiek en 20% luthers. [RS/Radio.NL]