Juize gestart met uitzenden via DAB

De urbanradiozender Juize is woensdagmiddag gestart met uitzenden via DAB+. Het station maakt gebruik van capaciteit van zusterstation Slam FM. Binnenkort wordt ook Efteling Radio toegevoegd aan het aanbod. Inmiddels zenden 14 stations uit via het DAB-net van de landelijke commerciële radiostations.

Juize gestart met uitzenden via DABJuize en Efteling Radio
Afgelopen maandag meldde Radio.NL al dat Juize en Efteling Radio gaan uitzenden via DAB+. Inmiddels is Juize al gestart met uitzenden via digitale etherradio. Juize zendt 24 uur per dag de beste hip-hop en r&b uit. Het station is al jaren te ontvangen via internet.

Terug via digitale etherradio
Door te toevoeging van Juize op het DAB+net keert de zender na vijf jaar terug via digitale etherradio. In 2007 was de zender al een blauwe maandag via FMeXtra te ontvangen op de FM-frequenties van 538. Om de start op DAB+ te vieren zendt Juize zondag 1 september de Juize Top 50 uit.

11C
De afgelopen maanden waren 538, Slam FM, Radio 10 Gold, het nieuwe Radio 10, 100%NL, Q-music, BNR Nieuwsradio, Skyradio, Radio Veronica, Classic FM, Sublime FM, Radio Maria en BG Radio al in bijna heel Nederland via DAB+ te ontvangen op kanaal 11C.

Momenteel zijn 14 radiostations te ontvangen via het DAB-net van de landelijke commerciële radiostations. Op 1 september moet dit aantal gegroeid zijn tot 18. Q-music, Sublime FM, BNR Nieuwsradio en Radio Veronica dienen dan ook een tweede station aan te bieden. Welke stations dit worden, willen de radiozenders nog niet zeggen.

Net bijna gereed
Komend weekend wordt het DAB+net van de commerciële radiostations opgeleverd. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het zenderpark. “Het netwerk is op een paar kleinigheden na gereed”, zo laat Robert-Jan van der Hoeven van zenderexploitant Broadcast Partners weten aan Radio.NL.

Om DAB+ uitzendingen te beluisteren is een speciale DAB+ontvanger nodig. Deze DAB+ontvangers zijn momenteel al vanaf ongeveer 40 euro via internet verkrijgbaar. Het is de bedoeling dat deze ontvangers later dit jaar ook in de winkels verkrijgbaar zijn. [RS/Radio.NL]