Duitsland: 2,7 Miljoen DAB-ontvangers verkocht

Tijdens de Internationalen Funkausstellung (IFA) in Berlijn zijn dinsdag de verkoopcijfers van DAB+ontvangers in Duitsland bekendgemaakt. Uit onderzoek van TNS blijkt dat twee jaar na de start van DAB+ al 2,7 miljoen ontvangers in omloop zijn. Verwacht wordt dat er dit jaar 650.000 ontvangers over de toonbank gaan.

Duitsland: 2,7 Miljoen DAB-ontvangers verkocht Sinds augustus 2011 heeft Duitsland landelijke radio via DAB. Inmiddels is de landelijke multiplex, waarop onder meer Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Kiss FM, Klassik Radio, Energy en Absolut Relax uitzenden, in bijna alle grote steden te ontvangen.

Daarnaast is er in elke deelstaat één of meerdere regionale multiplex in de lucht met daarop regionale stations. In Beieren zijn zelfs al lokale multiplexen in de lucht.

Lange tijd was echter onduidelijk hoeveel DAB+ontvangers er verkocht waren sinds de start. In maart verschenen al voorzichtig de eerste cijfers. De branchevereniging voor consumentenelektronica GFU dat er in 2012 350.000 DAB-radio’s verkocht waren. Dit betrof echter alleen verkoopgegevens van reguliere winkels. Cijfers van webwinkels, die steeds populairder worden, waren niet meegerekend.

Dinsdag zijn op de IFA, waar DAB+ flink in de spotlight staat, de eerste officiële cijfers bekendgemaakt. Uit onderzoek van TNS, in opdracht van de regionale mediaraden, blijkt dat er al 2,7 miljoen DAB+ontvangers in omloop zijn. Volgens de prognose van GFK worden er dit jaar 650.000 ontvangers verkocht. Verwacht wordt ook dat nog dit jaar de mijlpaal van 3 miljoen verkochte ontvangers wordt bereikt.

Ondanks de goede verkoopcijfers is het aandeel van DAB+ nog laag. Gezien het feit dat er in Duitsland ruim 139 miljoen FM-radio’s in omloop zijn, is er nog een lange weg te gaan.

De meeste DAB+ontvangers zijn verkocht in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hier zijn momenteel 810.000 toestellen in omloop. Het is geen verrassing dat uitgerekend deze deelstaat aan kop gaat, aangezien dit de dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland is. Baden-Wurttemberg staat op de tweede plaats met 313.000 ontvangers, op de voet gevolgd door Beieren met 307.000 ontvangers.

Opvallend is ook het relatief hoge aantal DAB+autoradio’s. Ongeveer 25% van de verkochte DAB-radio’s blijkt in de auto gebruikt te worden. Het is dan ook niet voor niets dat zenderexploitant Media Broadcast druk bezig is om storingsvrije ontvangst van de landelijke multiplex te creëren op de belangrijkste autobahnen. Momenteel is al ontvangst mogelijk op 73% van de autobahnen. Komend jaar zal deze dekking verder uitgebouwd worden. [RS/Radio.NL]