Italiaanse publieke omroep RAI over op DAB+

De publieke omroep RAI is omgeschakeld van DAB naar DAB+. Door de omschakeling zijn nu tien in plaats van zeven radiostations te ontvangen via het DAB-net van de RAI. Het komende jaar gaat de omroep de dekking flink uitbreiden. Het is de bedoeling dat eind 2014 heel Midden- en Noord-Italië de stations van de RAI via DAB+ kan ontvangen.

Tot voor kort waren alleen Radio 1, Radio 2, Radio 3, Radio fd4, Radio fd5, Isoradio en GR Parlamento via DAB te ontvangen. Uitgezonden werd grotendeels met 192 en 160 kbps, waardoor de multiplex vol was.

De RAI nam in april een nieuwe zender in Paganella in gebruik, waarop alle radiostations van de RAI in DAB+ te ontvangen zijn. Doordat gebruik wordt gemaakt van deze efficiëntere versie van DAB, konden ook drie extra stations worden toegevoegd. Dit zijn de regionale edities van Radio 1 en Radio 2, alsmede het regionale station Sender Bozen voor Zuid-Tirol.

Begin september kreeg de RAI ook de beschikking over een eigen kanaal in Rome, waarna hier ook gelijk omgeschakeld werd naar DAB+. Alle overige zenders van het DAB-net bleven echter de radiostations in de verouderde MP2-standaard doorgeven. Onlangs zijn ook deze zenders allemaal omgezet naar DAB+.

Het komende jaar wil de publieke omroep de dekking van het DAB-net flink uitbreiden. Het is de bedoeling dat eind 2014 de radiostations van de RAI overal in Noord- en Midden Italië digitaal via de ether zijn te beluisteren. Hierdoor zijn de stations eindelijk storingsvrij via de ether te ontvangen, iets wat op FM niet overal het geval is.

Overigens timmert ook Club DAB flink aan de weg. Onlangs werd een nieuwe zender in gebruik genomen bij Florence, waardoor nu ook ontvangst in het noorden van Toscane mogelijk is. Daarnaast werd een nieuwe zender in Verona aangezet om de ontvangst in de stad te verbeteren. Via het net van Club DAB zijn commerciële zenders als Radio Deejay, Radio Capital, RDS, Radio 24 en R101 te ontvangen. [RS/Radio.NL]