Landelijke publieke radiostations over op DAB+

De landelijke publieke radiostations zijn sinds maandag (14 oktober) in delen van het land via DAB+ te ontvangen. Afgelopen nacht zijn de zenders omgeschakeld van de oude DAB (MP2)-standaard naar de nieuwere DAB+ standaard. Oude radio’s die alleen DAB ondersteunen zijn hierdoor niet meer bruikbaar.

Sinds 2004 zendt de NPO negen radiostations uit via DAB. Dit zijn Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5, Radio 6, 24Nieuws, Radio Top 2000 en FunX. De uitzendingen zijn in de Randstad, Gelderland en Noord-Brabant te ontvangen op kanaal 12C. Vanaf medio januari 2014 zijn alle landelijke publieke radiostations in heel Nederland digitaal via de ether te ontvangen.

Momenteel zijn landelijke commerciële radiostations als 538, Q-music, Radio 10, 100% NL, BNR Nieuwsradio en Sky Radio al in bijna het hele land te ontvangen via DAB+ op kanaal 11C. Daarnaast zijn ook nog diverse extra kanalen te ontvangen zoals Classic FM, Juize, Efteling Radio en Arrow Classic Rock.

Afgelopen donderdag maakte de NPO bekend ook over te gaan op DAB+. Sinds maandag zijn ook de landelijke publieke radiostations in deze nieuwere versie van digitale etherradio te ontvangen. Hierdoor maken de publieke stations nu gebruik van dezelfde standaard als de landelijke commerciële radiostations.

Voor luisteraars met een oude DAB radio, die geen DAB+ ondersteunt, is dit minder goed nieuws. Zij kunnen met hun toestel geen Nederlandse radiostations meer digitaal ontvangen. En dat is opmerkelijk, want eerder liet Jan Westerhof, directeur NPO Audio, nog weten dat de publieke stations eerst nog een tijdje parallel in DAB en DAB+ zouden gaan uitzenden. Wel zijn in de grensgebieden nog enkele Duitse en Belgische stations te ontvangen.

Door de omschakeling worden ook door veel DAB+radio’s de DAB+ uitzendingen van de landelijke publieke stations niet herkend. Dit komt doordat tijdens de omschakeling de namen van de radiostations zijn gewijzigd. Alle publieke stations hebben nu het voorvoegsel NPO gekregen. Daarnaast is de naam van de multiplex gewijzigd van ‘Publieke Omroep’ in ‘NPO’. Om de stations alsnog te kunnen ontvangen is het nodig om opnieuw een scan/auto-tune uit te voeren.

Voorlopig blijft het aanbod van de NPO via DAB+ beperkt tot negen stations. Mogelijk komen er in 2014 een paar radiostations bij, al is nog niet bekend welke dit zijn. [RS/Radio.NL]