VK: Geen groei verkoop DAB-ontvangers

Ondanks dat het luisteren naar radio via digitale platformen gestaag groeit in het Verenigd Koninkrijk, zit er geen groei meer in de verkoop van DAB-ontvangers. Al jaren gaan er rond de 1,9 miljoen DAB-radio’s per jaar over de toonbank. Het aantal FM-ontvangers (zonder DAB) ligt nog altijd twee keer zo hoog.

VK: Geen groei verkoop DAB-ontvangersGrootste DAB-netwerk ter wereld
In het Verenigd Koninkrijk is Digital Audio Broadcasting (DAB) al sinds 1995 in de lucht. In eerste instantie zond alleen de BBC uit via digitale etherradio, maar sinds 1999 zijn ook commerciële radiostations via DAB te ontvangen.

Inmiddels heeft het Verenigd Koninkrijk het grootste DAB-netwerk ter wereld. Bijna 95% van de huishoudens kan het landelijke DAB-net van de BBC ontvangen. Het landelijke commerciële net van Digital One bereikt bijna 90% van de huishoudens en daarnaast kan ruim 71% van de huishoudens ook nog één of meerdere lokale DAB-netten ontvangen.

Analoog nog steeds favoriet
Maar ondanks dat het Verenigd Koninkrijk het grootste DAB-netwerk ter wereld heeft, luistert verreweg het grootste deel van de inwoners nog via FM naar de radio. Het aandeel van digitale radio ligt volgens de laatste luistercijfers op 36,8%. Wel groeit dit aandeel gestaag, want een jaar geleden was dit nog 31,5%. Toch kan het nog wel even duren voor de magische grens van 50% bereikt wordt. Pas dan wil de Britse regering een datum voor de afschakeling van analoge radio vastleggen.

Afgelopen week publiceerde mediaregulator Ofcom zijn jaarlijkse “Digital Radio Report”, waarin digitale radio onder de loep wordt genomen. Hieruit blijkt dat DAB ronduit het meest favoriet is om naar digitale radio te luisteren. Maar liefst 64,9% van het luisteren naar radio via digitale radio gebeurt via DAB.

Geen groei verkoop DAB-radio’s
Wat opvallend is, is dat er al jaren geen groei zit in de verkoop van DAB-ontvangers. De afgelopen jaren gingen er ongeveer 1,9 miljoen DAB-radio’s per jaar over de toonbank. Het verkochte aantal analoge ontvangers (FM/AM) per jaar ligt met 3,7 miljoen nog altijd twee keer zo hoog. Wel daalt dit aantal, want een jaar geleden waren dit er nog een miljoen meer.

Vooral het aantal verkochte DAB-radio’s voor auto’s groeit flink. Steeds meer nieuwe auto’s worden standaard met een DAB-ontvanger geleverd. Inmiddels wordt ruim 38% van de nieuwe auto’s afgeleverd met een DAB-radio. Een stijging van 12,4%-punt ten opzichte van een jaar geleden.

Populariteit
Het aantal huishoudens met een DAB-radio is in Surrey, ten zuiden van Londen, het hoogst met 54,4%. Het marktaandeel van digitale radio bedraagt hier 43,2%. Salisbury in Wiltshire volgt op plaats twee. Hier heeft 53,5% van de huishoudens een DAB-ontvanger. In de hoofdstad Londen ligt dit percentage op 47,8%, terwijl digitale radio hier een marktaandeel van 43,8% heeft.

Het laagste aandeel heeft digitale radio in de Scottish Borders en Noord-Ierland. Dit is niet zo verwonderlijk, aangezien hier in verhouding ook weinig radiostations via DAB te ontvangen zijn. Verwacht wordt dat het aandeel van digitale radio in Noord-Ierland de komende jaren flink gaat toenemen nu de landelijke commerciële stations ook hier eindelijk via DAB te ontvangen zijn.

Toch zal radiowereld in het Verenigd Koninkrijk er nog een flinke kluif aan hebben om het gros van de analoge (FM) luisteraars naar digitale radio over te laten stappen. Van de mensen zonder DAB-radio zegt slechts 14% te overwegen of van plan te zijn om het komende jaar een DAB-radio te gaan kopen.

Betere geluidskwaliteit en meer keuze?
Opvallend is dat verreweg de meeste mensen digitale radio nog altijd associëren met een goede geluidskwaliteit en meer keuze op de radio. De afgelopen jaren is de geluidskwaliteit van radiostations via DAB juist flink achteruit gegaan. Omdat in het Verenigd Koninkrijk nog uitgezonden wordt in de verouderde MP2-standaard, schakelen steeds meer stations over naar mono.

Ook is de keuze in een aantal regio’s juist afgenomen door het uit de lucht halen van de regionale DAB-netten van MXR. Luisteraars voelen zich zelfs bedrogen omdat ze eerst zijn opgeroepen om een DAB-radio te kopen om naar hun favoriete station te kunnen luisteren en dit station daarna doodleuk stopt met uitzenden via DAB.

Gelukkig zijn de uitzendingen van de BBC via DAB met gemiddeld 128 kbps voor muziekstations nog van een redelijk niveau. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de Beeb het populairst is bij luisteraars naar digitale radio. Ruim de helft van het digitale radio gebeurt naar de omroep, waarbij BBC Radio 1, 2, 4 en 5 Live goed zijn voor 37,8% van al het digitaal luisteren.

Nederland
In Nederland staat digitale radio nog in de kinderschoenen. Begin september zijn de landelijke commerciële radiostations gestart met uitzenden via DAB, waarbij gekozen is voor het modernere DAB+. Hierdoor zijn de radiostations in goede kwaliteit en in stereo digitaal via de ether te ontvangen. De publieke omroep schakelt op termijn ook over van DAB naar DAB+. [RS/Radio.NL]