VK: Discussie over wel of geen ‘digital switschover’

In het Verenigd Koninkrijk is een flinke discussie ontstaan over de zogenaamde ‘digital switchover’. Grote radiogroepen lobbyen momenteel bij de regering om zo snel mogelijk een tijdsschema vast te stellen voor de omschakeling van analoge (FM) radio naar digitale radio (DAB). Kleine lokale radiostations zijn hier echter fel op tegen.

VK: Discussie over wel of geen ‘digital switschover’ Grote radiogroepen als Global Radio (Heart, Capital en Classic FM) en Bauer Radio (Kiss, Magic en Absolute Radio) dringen bij minister Ed Vaizey van cultuur aan om nu eindelijk eens met een duidelijk tijdsschema te komen voor de migratie van analoge naar digitale radio.  Deze radiogroepen betalen, samen met de BBC, jaarlijks tientallen miljoen aan licentiekosten en het in de lucht houden van zowel het analoge (FM/AM) als digitale zenderpark (DAB).

Voor…
In 2012 sloten de overheid, de BBC en grote radiogroepen als Global Radio, Bauer Radio en UTV Media een overeenkomst om ruim 26 miljoen euro te investeren in digitale radio. Hiermee hopen alle partijen het marktaandeel van digitale radio zo snel mogelijk naar 50% te tillen. Dan gaat de Britse overheid namelijk een datum bepalen voor de afschakeling van de analoge FM- en AM-frequenties.

Grote radiopartijen als Global en Bauer willen in ruil voor deze investering dat de Britse overheid zich duidelijk uitspreekt voor digitale radio en daarom met een duidelijk tijdsschema komen voor de migratie, zodat ieder radiostation weet waar het aan toe is en wanneer de dubbele kosten voor transmissie komen te vervallen.

Tegen…
80 Kleinere commerciële lokale radiostations zijn daarentegen fel tegenstander van het vaststellen van een tijdsschema voor de migratie. Veel van deze stations zenden momenteel niet via DAB uit, omdat dit te kostbaar is. Daarnaast kampen veel stations met het probleem dat de dekking van lokale DAB-netten niet overeenkomt met hun verzorgingsgebied. Hierdoor zouden ze via meerdere lokale DAB-netten moeten gaan uitzenden om al hun luisteraars digitaal te kunnen bereiken, terwijl dit analoog vaak met één FM-zender kan.

De kleinere radiostations zien dan ook liever dat de consument uitmaakt wanneer FM uit kan. Daarnaast vinden zij het vroeg genoeg als het marktaandeel van analoog luisteren gedaald is tot 10% om een afschakeldatum voor FM en AM vast te stellen.

Onnodig zorgen?
De grote radiogroepen vinden dat de kleinere radiostations, die verantwoordelijk zijn voor 3% van de totale luistertijd in het Verenigd Koninkrijk,  zich onnodig zorgen maken aangezien de FM blijft bestaan voor kleinere radiostations. Daarnaast kan vrijwel elke DAB-radio ook gewoon FM ontvangen en duurt het nog wel een aantal jaren voordat de grote stations de FM vaarwel zeggen.

De kleinere radiostations daarentegen vrezen dat er in de toekomst steeds meer DAB-radio’s gaan komen die geen FM meer kunnen ontvangen, waardoor een groot deel van hun luisteraars niet meer naar hen kan luisteren.


Discussie
Voorlopig wordt er nog flink gediscuteerd door de voor- en tegenstanders van de digital switchover. Verwacht wordt dat minister Vaizey in december met een nieuw standpunt komt met betrekking tot de migratie van analoge naar digitale radio.

Momenteel heeft digitale radio een aandeel van 35,6%. In het derde kwartaal van dit jaar daalde het marktaandeel van digitale radio, maar het aandeel is altijd nog ruim 10%-punt hoger dan drie jaar geleden. [RS/Radio.NL]