Uitrol DAB+netwerk NPO vordert gestaag

De uitrol van fase 2 van het DAB+netwerk van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vordert gestaag. De afgelopen twee weken zijn onder meer de zenders Zwolle, Markelo en Gemert in gebruik genomen. Daarnaast worden er momenteel zenders en antennes geïnstalleerd in Hoogersmilde en Dedemsvaart.

Uitrol DAB+netwerk NPO vordert gestaag In juni van dit jaar maakte de NPO bekend het DAB+net op kanaal 12C versneld uit te rollen. Oorspronkelijk zou dit net pas in september 2015 landelijk dekkend zijn, maar nu wordt dit januari 2014. De NPO reageert hiermee op de landelijke commerciële stations die inmiddels al in bijna heel Nederland via DAB+ te ontvangen zijn.

Mierlo weer tijdelijk aan
Om de regio Eindhoven weer van DAB signaal te voorzien werd vorige maand de zender Mierlo weer aangezet. Het gaat om een tijdelijke oplossing, want in Eindhoven-West/Veldhoven komt een nieuwe DAB+zender voor de NPO. Pikant detail is dat de zender in Mierlo een jaar geleden nog zonder enige vooraankondiging werd uitgezet, waardoor diverse luisteraars in de lichtstad hun goede ontvangt van de landelijke publieke zenders kwijt waren.

Ook Zwolle, Markelo en Gemert aan
Momenteel wordt er door zenderexploitant KPN Broadcast hard gewerkt aan de verdere uitrol van het DAB+netwerk van de NPO. De afgelopen weken zijn de zenders Zwolle, Markelo en Gemert (De Mortel) al in gebruik genomen. Ook komen er berichten binnen dat de zenders Ugchelen en Goes al aan staan. Daarnaast worden er momenteel zenders en antennes geïnstalleerd in Hoogersmilde en Dedemsvaart. Of deze zenders voor de kerst nog aan gaan is nog niet bekend.

Medio januari 2014 moeten alle 13 zenders in gebruik genomen zijn en is de multiplex van de NPO via 24 zenders in bijna heel Nederland te ontvangen. De regionale publieke omroepen willen hun DAB+netten nog voor de zomer van 2014 in de lucht te hebben. Momenteel wordt de aanbesteding van deze multiplexen voorbereid.

Uitbreiding aanbod
Naast de uitbreiding van het zenderpark gaat de NPO ook het aanbod via DAB+ uitbreiden. Het is de bedoeling dat er binnenkort drie stations toegevoegd worden aan het bestaande aanbod van Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5, Radio 6, Nieuws24, Top 2000 en FunX.

Eén van de stations die op de nominatielijst staat om via DAB+ uit te gaan zenden is Sterren.nl Radio. Bevestigd is dit echter nog niet. Momenteel schrijft de TROS namelijk duizenden euro’s per week af op een radiostation met weinig luisteraars. Sterren.nl Radio heeft een volwaardige gepresenteerde programmering, maar is alleen via internet te ontvangen. Uitzenden via DAB+ zou de zender flink wat potentie kunnen geven en tevens een belangrijke publiekstrekker voor ‘Digital Radio Plus’ kunnen worden. [RS/Radio.NL]