VK: Voorlopig geen datum voor digital switchover

Er wordt voorlopig geen afschakeldatum voor FM vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk. Dit liet minister Ed Vaizey van cultuur al vooruitlopend op de officiële aankondiging van de regering op 16 december weten. Pas als DAB dezelfde dekking heeft als FM en als digitale radio voldoende marktaandeel heeft wordt er een datum vastgesteld.

VK: Voorlopig geen datum voor digital switchoverDiscussie
Al weken wordt er flink gediscussieerd over de zogenaamde ‘digital switchover’.

Grote radiogroepen als Global Radio (Heart, Capital en Classic FM) en Bauer Radio (Kiss, Magic en Absolute Radio) dringen bij Vaizey aan om nu eindelijk eens met een duidelijk tijdsschema te komen voor de migratie van analoge naar digitale radio.

80 Kleinere commerciële lokale radiostations laten weten fel tegenstander te zijn van het vaststellen van een tijdsschema voor de migratie.

Veel van deze stations zenden momenteel niet via DAB uit, omdat dit te kostbaar is. De kleinere radiostations zien dan ook liever dat de consument uitmaakt wanneer FM uit kan.

Momenteel wordt er hevig gedebatteerd in het Britse Lagerhuis over de migratie van FM naar DAB en de eventuele afschakeldatum van FM. De kleine lokale radiostations worden daarbij vertegenwoordigd door de leden van het Parlement, waarbij elk lid een bepaalde regio vertegenwoordigd.

Geen afschakeldatum
Volgens Vaizey hoeven de leden niet bang te zijn dat hun lokale radiostation binnenkort van FM verdwijnt en gedwongen wordt om via DAB uit te gaan zenden. Vooruitlopend op de officiële aankondiging van de regering op 16 december liet hij alvast weten dat er nog geen afschakeldatum van FM vastgesteld gaat worden.

“Laat me duidelijk zijn: Ik ben een fan van digitale radio en ik denk dat digitale radio de toekomst is, maar we gaan geen omschakeldatum afdwingen,” zo sprak Vaizey tijdens het debat. Volgens minister moet eerst de dekking van DAB flink verbeterend worden en FM evenaren, goedkopere DAB-ontvangers op de markt komen en meer auto’s uitgerust worden met een DAB-radio.

“Over het tijdschema en afschakeldatum voor analoge radio ben ik altijd duidelijk geweest: dit zal worden bepaald door het luistergedrag. Er zal geen omschakeling zijn tot de meerderheid van luisteren digitaal is. Het is duidelijk dat we er nog niet zijn. We moeten meer vooruitgang boeken,” aldus Vaizey.

Daarnaast is de minster ervan overtuigd dat FM nog jaren blijft bestaan voor kleinere radiostations. Het is dan ook de bedoeling dat DAB parallel blijft uitzenden naast FM, net zoals AM dit nu nog doet naast FM.

Extra landelijk DAB-net
Geruchten gaan overigens wel dat de minister bekend gaat maken dat de tweede landelijke DAB-multiplex opnieuw uitgeschreven gaat worden. Het net werd in 2007 al eens toegewezen aan de 4 Digital Group, de radiotal van Channel 4, maar een jaar later werd de licentie teruggegeven aan mediaregulator Ofcom. Het in de lucht brengen van dit tweede landelijke DAB/net voor commerciële radio zou een voorlopig einde kunnen maken aan het capaciteitstekort voor landelijke stations. [RS/Radio.NL]