Vrijwel alle Volkswagen modellen verkrijgbaar met DAB+radio

Vrijwel alle Volkswagens zijn in Nederland per direct leverbaar met DAB+ (Digital Audio Broadcasting), ofwel digitale radio-ontvangst. Naast een perfecte, storingsvrije geluidskwaliteit biedt DAB+ extra zenders en de mogelijkheid om extra informatie te ontvangen.

Sinds september 2013 zijn alle landelijke commerciële radiostations, zoals Radio 538, Sky radio en Q-music, in vrijwel heel Nederland via DAB+ te ontvangen. Daarnaast zijn er extra kanalen te ontvangen waaronder Classic FM, Juize en Arrow Classic Rock.

Ook alle landelijke publieke radiostations (Radio 1, 2, 3FM, 4, 5, 6, FunX en radio Top 2000) zenden uit via DAB+. Ontvangst hiervan is al in grote delen van het land mogelijk. Medio februari 2014 zal dit net vrijwel landelijk dekkend zijn. De regionale publieke en commerciële radiostations volgen later dit jaar.

Volkswagen heeft besloten om vrijwel al zijn modellen in Nederland per direct leverbaar te maken met DAB+radio. Bij alle modellen is een origineel radio- of navigatiesysteem een basisvoorwaarde. De meerprijs voor een DAB+radio varieert tussen de 186 en 249 euro. Bestaande auto’s met een origineel Volkswagen radio- en navigatiesysteem zijn uit te breiden met een DAB+module.

Koppeling DAB+ met FM
Mocht de DAB+signaal te zwak worden voor ontvangst, dan biedt een DAB+autoradio de mogelijkheid om tijdelijk over te schakelen naar FM. Het DAB+netwerk van de landelijke publieke radiostations is hiervoor al geschikt.

Het DAB+netwerk van de commerciële radiostations wordt hier binnenkort voor aangepast. De zogenaamde ID-code van de zender via DAB+ zal hiervoor gelijk gesteld worden aan de zogenaamde PI-code van FM-RDS, waardoor autoradio’s een koppeling kunnen maken. [RS/Radio.NL]