Veel interesse in DAB+capaciteit ZW-Duitsland

Er komt steeds meer interesse van radiostations in Zuidwest-Duitsland om te gaan uitzenden via DAB+. Vorig jaar startte de regionale mediaraad LFK de verdeelprocedure voor capaciteit in de deelstaat Baden-Württemberg negen aanvragen binnen. Opvallend is dat bijna alle grote regionale en lokale commerciële stations een aanvraag hebben gedaan. In totaal zijn drie plaatsen beschikbaar.

In Baden-Württemberg zijn momenteel drie regionale DAB-netten in de lucht. In de strook Ulm, Stuttgart, Mannheim, Karlsruhe, Freiburg is een zogenaamd gemengd net in de lucht via 11 zenders op kanaal 11D (zie kaart). Hierop zenden naast de commerciële stations Big FM Worldbeats, LiveRadio, Schwarzwaldradio en Ego FM ook de zes regionale publieke zenders van de SWR uit.

Het is de bedoeling dat de SWR dit net in de toekomst gaat verlaten. Daarom is er in het zuiden van de deelstaat al een eigen net in de lucht op kanaal 8D en in het noordoosten van de deelstaat een net op kanaal 9D. In de toekomst moeten beide netten gezamenlijk de hele deelstaat Baden-Württemberg dekken.

Omdat het gemengde net op kanaal 11D nog niet helemaal vol is, besloot de regionale mediaraad vorig jaar om capaciteit uit te schrijven voor drie extra commerciële radiostations. Tot eind januari hadden radiostations de tijd om zich aan te melden.

In totaal kreeg de mediaraad negen aanvragen binnen voor capaciteit, waaronder ook de grote regionale en lokale commerciële zenders Donau 3FM, Radio Regenbogen, Antenne 1, Radio 7, Die neue Welle, Hitradio Ohr, Die neue 107.7 (Stuttgart) en Radio Ton. Een opmerkelijke ommezwaai vergeleken met november 2011 toen de grote stations geen enkele interesse hadden om te gaan uitzenden via DAB+.

De  interesse van de radiostations kans ook een strategische zet zijn. Momenteel worden alle FM licenties in Baden-Württemberg opnieuw verdeeld. Wellicht hopen de zenders op deze manier hun FM-licentie veilig te kunnen stellen.

Naast de grote radiostations heeft ook de internetschlagerzender VHR Radio een aanvraag ingediend.

Uitzenden via DAB+ betekent voor de grote regionale en lokale commerciële radiostations dat zij in een groter gedeelte van Baden-Württemberg via de ether te ontvangen zullen zijn. Via FM heeft geen enkele zender dekking in de hele deelstaat. Zo hebben de regionale stations Antenne 1, Radio 7 en Radio Regenbogen elk maar voor ongeveer een derde dekking in Baden-Württemberg.

De LFK zegt aangenaam verrast te zijn door de grote interesse. De komende weken gaat de mediaraad besluiten welke stations er via DAB+ mogen gaan uitzenden.

Daarnaast wordt met de publieke omroep SWR gepraat om te kijken of er meer capaciteit beschikbaar kan worden gesteld voor commerciële zenders. Te denken valt aan een vervroegde uitbouw van de eigen netten van de SWR op kanaal 8D en 9D of het omschakelen van SWR 1 Baden-Württemberg en SWR Info van de oude DAB (MP2) standaard naar het nieuwere DAB+. [RS/Radio.NL]