Europese aanbesteding regionaal DAB+net ZW-Nederland gestart

Stichting ROOS, de belangenbehartiger van publieke regionale omroepen in Nederland, is gestart met de aanbesteding van het eerste regionale DAB+net in Nederland. Het gaat om het net voor Zuidwest-Nederland op kanaal 9D. Het is de bedoeling dat het net in september 2014 in de lucht is.

Europese aanbesteding regionaal DAB+net ZW-Nederland gestart Op dit moment zijn de landelijke commerciële en publieke radiostations al in bijna heel Nederland via DAB+ te ontvangen.

Ook de regionale publieke en commerciële stations, alsmede verschillende stations op AM, dienen uit te gaan zenden via DAB+. Hiervoor is een bovenregionaal kavel beschikbaar, dat is opgedeeld in vijf multiplexen (allotments): Oost (kanaal 6B – Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland), (kanaal 7A – Noord-Brabant en Limburg), West (kanaal 8A – Noord-Holland zuid, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland), Noordwest (kanaal 9D – Noord-Holland noord en Friesland) en Zuidwest (kanaal 9D – Zeeland).

Volgens de uitzendvergunning dienen de regionale en middengolfstations op 1 september 2015 80% dekking te hebben. Als het aan de regionale publieke omroepen had gelegen waren de uitzendingen via DAB+ nog voor de zomer gestart. De publieke stations dienen voor de uitrol echter samen te werken met de commerciële stations, die niet allemaal staan te springen om uit te gaan zenden via DAB+.

Afgelopen dinsdag is de stichting ROOS gestart met de aanbesteding van het eerste regionale DAB+net. Het gaat om het net voor Zuidwest-Nederland. Grofweg dekt dit net heel Zeeland, het gedeelte van Zuid-Holland onder Rotterdam en het westen van Noord-Brabant tot Roosendaal. Uitgezonden gaat worden op kanaal 9D.

Het gaat om een Europese aanbesteding, die onlangs op het aanbestedingsportaal TenderNed is gepubliceerd. Gegund wordt voor 90% op prijs en voor 10% op kwaliteit.

Op het regionale net gaan onder meer Omroep Zeeland, Omroep Brabant en Radio Rijnmond uitzenden. Ook het regionale station PuurNL mag in de toekomst op de kavel gaan uitzenden, evenals de toekomstige gebruiker van de middengolffrequentie 828 kHz.

Het is de bedoeling dat het net in september van dit jaar in de lucht is. Aanvankelijk loopt de overeenkomst tot september 2017. De kan daarna verlengt worden tot uiterlijk 1 september 2023. Dit hangt mede af van hoe DAB+ aanslaat en wat er met FM gaat gebeuren.

Het is de bedoeling dat de aanbesteding van de andere regionale DAB+netten zo snel mogelijk opgestart gaan worden. Wanneer dit gebeurd is afhankelijk van wanneer er een overeenkomst is tussen de verschillende omroepen die op dit net moeten gaan uitzenden. [Radiowereld.NL]