Uitrol 2e fase DAB-netwerk NPO afgerond

De uitrol van fase 2 van het DAB+net van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is afgerond. Afgelopen woensdag is de zender in Groningen als laatste zender aangezet. Hierdoor is het landelijke DAB+net van de NPO op kanaal 12C via 24 zenders in het overgrote gedeelte van Nederland buitenshuis te ontvangen.

Uitrol 2e fase DAB-netwerk NPO afgerond Sinds september 2013 zijn alle landelijke commerciële radiostations, zoals Radio 538, Sky Radio en Q-music, in vrijwel heel Nederland via DAB+ te ontvangen. Daarnaast zijn er extra kanalen te ontvangen waaronder Classic FM, Juize en Arrow Classic Rock.

Ook alle landelijke publieke radiostations (Radio 1, 2, 3FM, 4, 5, 6, FunX en radio Top 2000) zenden uit via DAB+.  Alleen beperkte de dekking zich tot voor kort tot de Randstad, delen van Gelderland en delen van Noord-Brabant.

De afgelopen maanden is door KPN Broadcast Services hard gewerkt aan een versnelde uitrol van het DAB+net van de NPO. Zo zijn er 13 nieuwe zenders in gebruik genomen, waardoor nu ontvangst in het overgrote deel van Nederland mogelijk is.

Vorige maand zijn de zenders Enschede, Maastricht en Eindhoven-West in gebruik genomen. Door de ingebruikname van de nieuwe zender in Eindhoven is de tijdelijke zender in Mierlo weer uitgezet. Afgelopen woensdag is de zender in Groningen als laatste in de rij aangezet, waardoor ook de ontvangst in het noorden van het land verbeterd is.

De komende weken wordt er overigens nog wel gesleuteld aan het DAB+net van de NPO en zullen diverse zenders nog bijgesteld/geoptimaliseerd worden.

Mocht DAB+ aanslaan in Nederland, dan wordt het DAB-net van de NPO over enkele jaren uitgebreid naar 40 zenders, waardoor overal in Nederland ontvangst mogelijk is. [Radiowereld.NL]