VK: Smooth Radio vervangt Gold per 24 maart via AM en DAB

Het oldiesnetwerk Gold verdwijnt grotendeels van de middengolf en DAB in Engeland en Wales. Vanaf maandag 24 maart is Smooth Radio te horen via 26 van de 30 lokale AM-frequenties van Gold. Alleen in de regio’s Londen, Manchester en Nottingham blijft Gold via de ether te beluisteren.

VK: Smooth Radio vervangt Gold per 24 maart via AM en DABHerpositionering
Het vervangen van Gold door Smooth Radio maakt deel uit van de grootschalige herpositionering van de radiostations van Global Radio. Als gevolg van de verkoop van acht radiostations aan het Ierse Communicorp, heeft Global besloten zich vooral te focussen op ‘merken’ als Capital FM, Heart en Smooth Radio.

Later dit jaar worden de zes Real Radio stations in Manchester, Glasgow, Leeds, Newcastle, het noorden van Wales en het zuiden van Wales omgedoopt tot Heart. Nog deze maand wordt grotendeels de stekker uit het oldiesnetwerk Gold getrokken.

Smooth is coming to Gold
Vanaf maandag 24 maart vervangt het oldiesnetwerk Smooth Radio Gold op een groot aantal lokale AM-frequenties en lokale DAB-netten in Engeland en Wales. Smooth Radio is momenteel al op FM te ontvangen in Londen, Manchester, Birmingham, Newcastle, Glasgow en Nottingham. Hier komen 26 middengolffrequenties van Gold, waaronder de 603 en 1152 kHz die ook in het westen van Nederland zijn te ontvangen, en een flink aantal lokale DAB-netten bij.

Op de lokale AM-frequenties en DAB-netten zal het raamprogramma van Smooth Radio uit Londen worden overgenomen, terwijl via FM enkele uren per dag regionale programma’s worden uitgezonden.

Door de overname van de capaciteit van Gold op lokale DAB-netten zal Smooth Radio alsnog semi-landelijk digitaal via de ether te ontvangen zijn. Momenteel is Smooth via het landelijke DAB-net van Digital One (kanaal 11D en 12A), maar deze uitzendingen worden binnenkort gestaakt.

Vanaf 24 maart is voormalig tennisser Andrew Castle elke ochtend te horen op Smooth Radio in Londen en via de lokale AM-frequenties en DAB-netten. Het was de bedoeling dat hij al op 3 maart van start zou gaan, maar dit is uitgesteld. Hierdoor is Simon Bates nog steeds in de ochtend te horen.

Gold sterfhuisconstructie?
Doordat Gold een groot aantal frequenties moet afstaan is het oldiesnetwerk vanaf 24 maart alleen nog via AM in de regio Londen (1548 kHz), Manchester (1458 kHz) en Notingham (945 en 999 kHz) te ontvangen. Via DAB blijft de ontvangst beperkt tot Londen en Nottingham. In Manchester verdween het netwerk in september 2013 al van DAB.

Gold ontstond in augustus 2007 door fusie van de oldiesnetwerken Classic Gold en Capital Gold. Grote vraag is hoe lang Global Radio Gold nog laat bestaan nu het een sterfhuisconstructie lijkt te worden. Momenteel bereikt Gold wekelijks nog 1,3 miljoen luisteraars, waarvan slechts 448,000 in de regio’s waar het netwerk blijft bestaan.

Hoe de programmering van Gold er per 24 maart uitziet is nog niet bekend, maar het is zo goed als zeker dat deze flink uitgedund wordt of dat live presentatie vervangen gaat worden door voicetracks. [Radiowereld.NL]