Zwitserland: 1,52 miljoen DAB+ontvangers verkocht

In Zwitserland gaat de opmars van Digital Audio Broadcasting (DAB) gestaag door. In 2013 werden er maar liefst 365.000 DAB+ontvangers verkocht, waardoor er inmiddels 1,52 miljoen DAB+radio’s in omloop zijn. In augustus 2012 werd de mijlpaal van een miljoen gepasseerd.

Zwitserland: 1,52 miljoen DAB+ontvangers verkocht Zwitserland is momenteel één van de succesvolste landen als het om DAB(+) gaat. In vijf jaar tijd, sinds 2009 zijn namelijk naast de publieke ook de commerciële stations digitaal via de ether te beluisteren,  heeft DAB+ een marktaandeel van circa 30% verworven. De komende jaren zal dit marktaandeel gestaag stijgen, want steeds meer radiostations gaan uitzenden via DAB+.

Vooral in Duits-Zwitserland maakt DAB+ een flinke opmars. Hier zijn inmiddels al twee landelijke en meerdere regionale DAB-netten in de lucht. Begin mei gaat er in Zürich ook nog een lokaal net de lucht in met daarop een aantal internet- en kabelstations. Mogelijk gaan in 2019 zelfs al de eerste FM-zenders uit.

Doordat er steeds meer keuze komt via DAB+, in Duits Zwitserland zijn op veel plaatsen ongeveer 36 verschillende radiostations digitaal te ontvangen, gaan inmiddels ook de DAB-ontvangers als warme broodjes over de toonbank. Want waren er in 2006 nog amper 15.000 toestellen verkocht, eind 2011 stond de teller al op 880.000. In augustus 2012 werd de mijlpaal van een miljoen bereikt.

In 2013 werden er nog eens 365.000 DAB+ontvangers verkocht, waardoor het totaal nu op 1,52 miljoen staat. Zwitserland telt ongeveer acht miljoen inwoners.

64% Van de radio’s die het afgelopen jaar verkocht werden, kan DAB+ontvangen. Daarnaast beginnen DAB+radio’s in auto’s ook steeds meer standaard te worden. Momenteel zijn ongeveer 100.000 auto’s in Zwitserland voorzien van een DAB+ontvanger. Circa 40% van alle nieuwe verkochte auto’s wordt al standaard afgeleverd met een DAB+radio.

Onrustig
Ondanks dat het aandeel DAB+ gestaag stijgt, lijkt het momenteel behoorlijk onrustig te zijn in radioland als het om DAB+ gaat. Momenteel vindt er een ware stoelendans plaats tussen de landelijke en regionale DAB-netten.

De dans begon nadat Radio 105 uit Zürich in januari van dit jaar werd gered van de ondergang. De nieuwe eigenaar besloot echter de uitzendingen via DAB+ te staken. Radio 105 was in heel Duits-Zwitserland via DAB+ te ontvangen. Uit zusterstation BlueSky Radio, die via twee regionale netten uitzond, is gestopt met uitzenden.

De plek van Radio 105 op het landelijke net op kanaal 7D is nu ingenomen door de regionale zender FM1 uit St. Gallen. De zender was voorheen via het regionale net Nordschweiz (7A) en Ostschweiz (9D) te ontvangen. Radio Sunshine uit Rotkreuz heeft daarentegen ook besloten om de landelijke uitzendingen via DAB+ te stoppen. De zender gaat verder via het regionale net Nordschweiz. [Radiowereld.NL]