De radio gaat digitaal: 5 vragen over Digital Radio+

Let’s get digital. Als allerlaatste analoge communicatiemiddel gaat de radio nu eindelijk digitaal. Om de consument over te laten stappen naar Digital Radio+, zijn de landelijke radiostations een promotiecampagne gestart. Radio.NL beantwoordt vijf vragen over Digital Radio+.

Wat is Digital Radio+?
Digital Radio+ is de Nederlandse merknaam voor DAB+ dat staat voor Digital Audio Broadcasting+. Dit is een nieuwe manier van radiodistributie via de ether en is sinds vorig jaar in de lucht. DAB+ is één van de digitale opvolgers van FM en is net als FM gratis te ontvangen. Inmiddels is DAB+ bijna overal in Nederland te ontvangen. DAB+ is dus geen internetradio en is gratis te ontvangen.

Waarom zou ik overstappen op DAB+, de FM voldoet toch prima?
Zestig jaar na de introductie in Nederland is FM nog altijd springlevend. Maar FM heeft ook z’n beperkingen ten opzichte van geluidskwaliteit en bedieningsgemak. DAB+ is in tegenstelling tot FM geheel ruis- en kraakvrij. Ook biedt DAB+ zenders aan die niet via FM te ontvangen zijn.

Daarnaast is DAB+ gebruiksvriendelijker. Een DAB+radio scant in één keer alle beschikbare radiostations, waarna deze op alfabetische volgorde in een lijst verschijnen. Daarna kan simpel op de juiste radiozender afgestemd worden. Een frequentie opzoeken zoals bij FM het geval is, is niet meer nodig. Daarnaast zijn via DAB+ radiostations te ontvangen die niet via FM te ontvangen zijn.

Welke zenders kan ik ontvangen?
Alle landelijke publieke en commerciële omroepen zenden uit via DAB+. Dit zijn Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, 100% NL, BNR, Q-music, Radio 10, Radio 538, Radio Veronica, Sky Radio, Slam FM en Sublime FM. Daarnaast zijn er via DAB+ radiostations te ontvangen die niet op (overal) FM uitzenden. Dit zijn 3FM Alternative, FunX, Nieuws24, Radio 5, Radio 6 Soul & Jazz, Radio Top 2000, Arrow Classic Rock, Classic FM, Efteling Radio, Juize, Q-music Non-stop, Radio Maria, Sky Radio Hits en Sublime You.

Kan ik ook naar regionale radiostations en lokale via DAB+ luisteren?
Momenteel nog niet, maar het is de bedoeling dat alle regionale publieke en commerciële radiostations later dit jaar gaan uitzenden via DAB+. De voorbereidingen hiervoor worden momenteel getroffen. Voor lokale omroepen zijn nog geen plannen om uit te gaan zenden via DAB+. Zij blijven gewoon op de vertrouwde FM-band uitzenden.

Kan ik DAB+ ontvangen met mijn oude FM-radio?
Nee, voor de ontvangst van DAB+ is een speciale DAB+ontvanger nodig. Deze zijn al vanaf ongeveer 45 euro te koop via internet en diverse elektronicawinkels. De komende maanden zullen steeds meer winkels DAB+ontvangers gaan verkopen. DAB+autoradio’s zijn al te koop vanaf ongeveer 100 euro.

Alle informatie over Digital Radio+ en DAB+ uit Nederland en de rest van de wereld is te lezen in het uitgebreide DAB dossier op deze site. [Radiowereld.NL]