VK: Absolute Radio splitst muziek tijdens live ochtendshow (audio)

Absolute Radio in het Verenigd Koninkrijk biedt voortaan tijdens een live ochtendshow zeven verschillende playlists aan. Sinds maandag is de ochtendshow met Christian O’Connell zoals vertrouwd te horen op Absolute Radio en digitale (DAB) radiostations als Absolute 80s en Absolute Classic Rock, alleen nu elk met verschillende muziek.

Nieuwe muziek op Absolute 80s?
Tot nu toe werd de ochtendshow van Christian O’Connell niet alleen uitgezonden op de pop-rockzender Absolute Radio, maar ook op de digitale radiostations Absolute Radio 60s, Absolute Radio 70s, Absolute 80s, Absolute Radio 90s, Absolute Radio 00s en Absolute Classic Rock.

Omdat de show 1 op 1 werd overgenomen (simulcast) kregen luisteraars van de digitale stations andere muziek te horen dan de rest van de dag. Luisteraars van Absolute 80s kregen dan bijvoorbeeld de nieuwe van Coldplay of Snow Patrol te horen (core artiesten van Absolute Radio zelf), terwijl ze de rest van de dag 80s hits van de Pet Shop Boys of Human League voorbij horen komen.

Doordat op de digitale stations ’s ochtends dezelfde muziek te horen was als op Absolute Radio zelf, ging een Unique Selling Point (USP) van de digitale radiostations verloren. Dit tot groot ongenoegen van vele luisteraars. Maar tot voor kort was het logistiek gewoon nog niet mogelijk om tijdens een live show op meerdere zenders verschillende muziek te draaien. Wel was het mogelijk om verschillende reclameblokken uit te zenden.

Live ochtendshow met zeven verschillende playlists
Sinds afgelopen maandag is het afgelopen met de ‘vreemde’ muziek op de digitale radiostations van Absolute Radio. Tijdens zijn ochtendshow draait Christian O’Connell nu op elk station verschillende muziek. En dus krijgen luisteraars van Absolute 80s David Bowie te horen tijdens de ochtendshow, terwijl gelijktijdig op Absolute Radio 90s The KLF wordt gedraaid en op Absolute Radio zelf Keane te horen is.

De afgelopen maanden is er bij Absolute Radio achter de schermen hard gewerkt aan de techniek om het splitsen van de muziek mogelijk te maken. Het radiostation heeft altijd de gewoonte om een intern project naar fruit te vernoemen. Dit keer is er gekozen voor ‘Banana’ wat natuurlijk een knipoog is naar de bananasplit.

Hoe werkt het?
Absolute Radio maakt voor het afspelen van muziek, jingles en reclame gebruik van Genesys. Voor elk radiostation heeft O’Connell een aparte player op zijn scherm staan, alleen speelden deze tijdens de ochtendshow allemaal hetzelfde. Alleen de reclame op elk station verschilde.

Voor het plannen van de muziek maakt de zender gebruikt van GSelector. Nu heeft RCS speciaal voor Absolute Radio software ontwikkeld, die het muziekschema van het hoofdstation Absolute Radio van GSelector importeert. Vervolgens de lengte van de platen bepaald. Deze importeert in de planningsmodule van GSelector de digitale radiostations en vervolgens op basis van deze tijden playlists genereert voor de digitale radiostations.

Bij het samenstellen wordt ook nog eens rekening gehouden met tempo, artist separation e.d. En mocht één plaat niet lang genoeg zijn, platen uit de jaren ’60 zijn veelal kort, dan plant de software gewoon twee platen in voor het betreffende station.

Wanneer de lijsten zijn gecontroleerd worden ze in Genesys geïmporteerd, waarna de deejay met één druk op de knop zeven verschillende platen start en elk station zijn eigen muziek heeft.

Toekomst
De techniek die Absolute Radio toepast biedt grote mogelijkheden voor digitale radiostations, waarbij luisteraars wel live naar hun favoriete deejay kunnen luisteren, maar dan met hun favoriete muziek ertussen. Wie dan bijvoorbeeld de muziekkeuze van Edwin Evers wil horen stemt dan af op Radio 538 zelf, terwijl luisteraars die voornamelijk actuele muziek willen horen tussen de grappen van Evers afstemmen op bijvoorbeeld 538 Hitzone. [Radiowereld.NL]