Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Frankrijk: Digitale etherradio officieel gestart

Na jarenlange voorbereidingen heeft Frankrijk nu eindelijk officieel digitale radio via de ether. Afgelopen vrijdag zijn in Parijs de eerste multiplexen in gebruik genomen. In Parijs zijn nu 36 radiostations in DAB+ en DMB te ontvangen. Een stuk minder dan de 67 stations die officieel gepland waren in de hoofdstad.

Frankrijk: Digitale etherradio officieel gestart Of digitale etherradio, of ‘radio numérique terrestre’ (RNT) zoals de Fransen het noemen, een succes gaat worden is nog maar de vraag. Zo is er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, Engeland of Zwitserland, geen marketingcampagne om RNT te promoten.

Grote stations onbreken
Daarnaast ontbreken vrijwel alle landelijke radiostations. In juni 2012 zeiden grote Franse radiogroepen als Lagardère (Europe 1, Virgin Radio en RFM), NRJ (NRJ, Chérie FM, Rire & Chansons en Nostalgie), RTL (RTL, Fun Radio en RTL2) en NextRadio TV (RMC en BFM Business) opnieuw ‘non’ tegen RNT. En ook het publieke Radio France besloot om niet digitaal via de ether te gaan uitzenden.

Ook loopt er bij de Raad van State nog een proces van NRJ om RNT te blokkeren, waardoor de kans bestaat dat de uitzendingen binnenkort alsnog gestaakt moeten worden.

36 Radiostations
Maar ondanks dat de vooruitzichten niet echt rooskleurig zijn, zijn afgelopen vrijdag (20 juni) vijf van de zeven multiplexen (6A, 6D, 9A, 9D en 11D) in Parijs in gebruik genomen. In totaal zijn 36 radiostations te ontvangen.

Van één multiplex (11B) was al bekend dat deze niet zou starten, omdat er geen overeenkomst was bereikt tussen de verschillende radiostations over de exploitatie. De situatie is hiermee vergelijkbaar met de regionale publieke en commerciële stations in Nederland, waar de samenwerking ook moeizaam verloopt. Een zevende multiplex (11A) heeft nog drie maanden de tijd om van start te gaan.

Op dit moment zijn vooral regionale en lokale commerciële stations als Voltage, Chante France, Evasion en Beur FM via RNT te ontvangen, alsmede stations voor etnische minderheden als Espace FM, France Maghreb 2, Radio Soleil en Africa No.1. Ook zijn buitenlandstalige zenders als World Radio Paris en internetzenders als Goom Radio, FG Chiq en Radio Crooner te beluisteren.

Van de 36 radiostations hebben er maar liefst 34 gekozen om uit te gaan zenden in DAB+. Alleen France Maghreb 2 en Radio Pays hebben gekozen voor DMB als uitzendstandaard.

Marseille en Nice
Vanuit Marseille en Nice zijn overigens nog geen berichten gekomen van radiostations die via RNT uitzenden. Ook zij krijgen van mediaregulator CSA nog drie maanden de tijd om te starten. [Radiowereld.NL]