Zwitserland: Radio na 2024 alleen nog digitaal

In Zwitserland kunnen FM-radio’s over tien jaar waarschijnlijk de vuilnisbak in. Onlangs presenteerde de werkgroep Digitale Migratie (Digimig) een tijdsschema waarin uiterlijk in 2024 de laatste FM-zenders uitgaan. Het plan wordt ondersteund door zowel de publieke als commerciële radiostations.

Zwitserland: Radio na 2024 alleen nog digitaal Zwitserland is momenteel één van de succesvolste landen als het om DAB+ gaat. In vijf jaar tijd, sinds 2009 zijn namelijk naast de publieke ook de commerciële stations digitaal via de ether te beluisteren,  heeft DAB+ een marktaandeel van circa 30% verworven. Inmiddels zijn al ruim 1,52 miljoen DAB+ontvangers verkocht.

Discussie
Al enige tijd wordt er in Zwitserland gediscussieerd over wanneer analoge radio moet worden afgeschakeld. Onlangs presenteerde Digimig, de werkgroep van de landelijke publieke omroepen (SRG), de commerciële regionale stations (VSP en RRR), de niet-commerciële radiostations (Unikom) en mediaregulator Bakom die zich bezighoudt met de migratie naar DAB+, een nieuw tijdsplan.

Volgens Digimig is het reëel dat uiterlijk 2024 de laatste FM-zender uitgaat. Verwacht wordt dat de digitalisering de komende jaren flink zal doorzetten. Mogelijk gaat in 2019 de eerste FM-zender al uit. Dan verlopen namelijk alle FM-vergunningen van de commerciële radiostations. Eerder gaf Ringier al aan dat zijn Energy stations in Zürich, Bern en Basel vanaf 2019 alleen nog via DAB+ via de ether zijn te ontvangen.

Van de radiostations die nog wel via FM willen blijven uitzenden zou de FM-vergunning nog eenmaal tot 2024 verlengd kunnen worden, met als voorwaarde dat ze niet meer verplicht zijn om alle FM-zenders in de lucht te houden. Mocht er in dat tijdsvak een FM-zender stuk gaan, dan kan een radiostation besluiten om deze niet meer te repareren of vervangen.

Autoradio
Een belangrijke branche waarvan het migratieplan afhankelijk is en waar nog veel werk te verzetten is, is de automobielbranche. Van de 4,8 miljoen auto’s die er in Zwitserland rondrijden, zijn er pas 100.000 uitgerust met een DAB+ontvanger. Bij de meeste nieuwe auto’s is een DAB+radio nog steeds een optie waarvoor bijbetaald moet worden.

Wanneer nieuwe auto’s in Zwitserland standaard uitgerust gaan worden van een DAB+radio hangt af van grote landen als Engeland en Duitsland. Pas als daar de knop omgaat, dan volgen er ook kleinere landen als Zwitserland. Met betrekking tot het Verenigd Koninkrijk is er elk geval al goed nieuws, want inmiddels wordt 55% van de nieuwe auto’s al standaard geleverd met een DAB-ontvanger.

De komende jaren wordt de dekking van DAB+ in Zwitserland verder verbeterd. Zo zal er ook ontvangst komen in de meeste tunnels. Vanaf nu worden per jaar tientallen tunnels voorzien van installaties voor DAB+ontvangst. [Radiowereld.NL]