Deutschlandradio Kultur stapt over naar DAB+

De Duitse landelijke publieke zender Deutschlandradio Kultur stapt over naar DAB+. Momenteel zendt het station nog uit in de verouderde DAB (MP2) standaard, maar dinsdag (16 september) stapt het station over op het modernere en efficiëntere DAB+. Deutschlandradio Kultur is via de landelijke multiplex op kanaal 5C te ontvangen.

Door de omschakeling van DAB naar DAB+ gaat Deutschlandradio Kultur, die ook veel specialistische en klassieke muziek uitzendt, met een betere geluidskwaliteit uitzenden. Momenteel zendt het station nog met een bandbreedte van 128 kbps (DAB/MP2) uit. Vanaf dinsdag is dit 96 kbps (DAB+/AAC). De resterende capaciteit wordt gebruikt voor zusterstation DRadio Wissen. Deze zender zendt al uit in DAB+, maar met een bandbreedte van 56 kbps. Dit wordt vanaf 16 september 88 kbps.

De circa half miljoen oude DAB-ontvangers, die niet geschikt zijn voor DAB+, die in Duitsland in omloop zijn kunnen nu weer een zender minder ontvangen. Daar tegenover staan bijna 4,5 miljoen DAB+ontvangers.

Landelijk is alleen de publieke zender Deutschlandfunk nog in de oude DAB-standaard te ontvangen. Van de regionale stations zenden alleen SWR 1, SWR Info, Bayern 1, Bayern 3, Bayern Plus, BR Puls, SR1, SR2 en SR 3 in de oude standaard. [Radiowereld.NL]