Eerste grote test met DAB+ in Engeland

In het Verenigd Koninkrijk is afgelopen maandag de eerste grote test met DAB+ van start gegaan. De Engelse kinderzender Fun Kids is in de regio Liverpool nu via de efficiëntere versie van Digital Audio Broadcasting te ontvangen. In het Verenigd Koninkrijk verouderde MP2-standaard momenteel nog de standaard. De test met DAB+ duurt tot eind van het jaar.

Eerste grote test met DAB+ in Engeland Op de multiplex voor Noordoost Wales & West Cheshire, die ook in de stad Liverpool te ontvangen is, is Fun Kids nu met een bandbreedte van 64 kbps in DAB+ te ontvangen. De kwaliteit van de uitzendingen zijn dan ook goed te vergelijken met die in Nederland.

Met de test wil Fun Kids eigenaar Folder Media nagaan in hoeverre de ontvangst van DAB+ beter is dan die van DAB op een dezelfde multiplex. DAB+ heeft namelijk een betere foutcorrectie, waardoor er minder snel last is van storingen bij een zwak ontvangst.

Daarnaast wil Folder Media reacties van luisteraars meten. Van de 20 miljoen DAB-ontvangers die er in het Verenigd Koninkrijk verkocht zijn, zijn er naar schatting slechts drie miljoen geschikt voor DAB+. En nog steeds liggen er DAB-radio’s in de schappen die geen DAB+ kunnen ontvangen. Van de twee miljoen ontvangers die dit jaar over de toonbank gaan, is naar schatting tweederde geschikt voor DAB+.

De test van Fun Kids is de eerste DAB+ test in het Verenigd Koninkrijk op een reguliere multiplex. Een eerdere test in Brighton vond plaats op een aparte multiplex met weinig vermogen. Op de multiplex waarop Fun Kids test met DAB+, zijn onder meer BBC Radio Wales, Heart en Juice Liverpool in de oude MP2-standaard te ontvangen. De multiplex wordt vanaf drie zendmasten uitgezonden op kanaal 10D.

Eerder dit jaar kondigde ook de BBC al aan te gaan testen met DAB+. Daarnaast heeft mediaregulator Ofcom besloten dat op de tweede landelijke multiplex voor commerciële radio, waarvoor op dit moment de verdeelprocedure loopt, 30% van de capaciteit gebruikt mag worden voor uitzendingen in DAB+.

Overigens is Fun Kids ook in de regio Londen via DAB te ontvangen. Deze uitzendingen blijven gewoon in de oude MP2-standaard. [Radiowereld.NL]