Zwitserland: Jongerenzender Planet 105 terug via DAB+ in Zurich

Na ruim een half jaar afwezigheid is de Zwitserse jongerenzender Planet 105 (one-o-five) weer te beluisteren via DAB+. In de omgeving van Zürich is het radiostation nu te ontvangen op kanaal 9A. Planet 105, Voorheen bekend als Radio 105, zond tot begin dit jaar landelijk uit via DAB+, maar staakte deze uitzendingen nadat het werd overgenomen.

De terugkeer van Planet 105 via DAB+ is een onverwachte ommezwaai van eigenaar Roger Schawinski, waarvan over het algemeen bekend is dat hij weinig heil ziet in DAB+. Eind 2013 haalde hij zijn andere zender Radio 1 al van DAB+ af.

Mogelijk hebben de lage kosten, uitzenden via het lokale net voor Zürich kost ongeveer 800 euro per maand, Schawinski overgehaald om Planet 105 weer uit te laten zenden via DAB+.

Het lokale DAB+net voor Zürich wordt geëxploiteerd door Digris, die hiervoor in juli 2013 een licentie kreeg. Naast Planet 105 zenden ook Radio Tropic, Radio Industrie, Lora, Kanal K, BackstageRadio, Spoon Radio, Radio 74, Stadtfilter, Rundfunk.fm, Toxic FM, Radio X, Traxx FM en Open Broadcast uit via dit net.

Afgelopen week zijn de testuitzendingen gestart van het lokale net voor Zürich. Binnenkort wordt het uitzendvermogen flink verhoogd, waardoor de ontvangst verbeterd wordt. In Zürich zijn nu 48 Zwitserse radiostations via DAB+ te ontvangen.

Het is de bedoeling dat ook dit jaar nog een lokaal net in Aarau van start gaat. Begin 2015 volgen Bellinzona, Locarno, Chiasso, Lugano en Bern.

Ook via de regionale DAB+netten in Zwitserland groeit het aantal radiostations nog steeds. In juli is Radio Baselisk uit Basel gestart met digitale uitzendingen via de ether. Radio Baselisk is via het “Nordschweiz” net te ontvangen op kanaal 7A. Op het regionale net voor Bern op kanaal 8B is Radio 32 uit Solothurn gestart met uitzenden via DAB+. Onlangs werd in de stad een nieuwe DAB+zender aangezet om de ontvangst te verbeteren.

In september gaan Landliebe Radio en Radio Pilatus uit Luzern in heel Duits-Zwitserland uitzenden via kanaal 7D. Momenteel zenden beide stations nog uit via de regionale DAB+netten. [Radiowereld.NL]