Aanbesteding DAB+net Noord-Brabant en Limburg gestart

Stichting ROOS, de belangenbehartiger van publieke regionale omroepen in Nederland, is gestart met de aanbesteding van het tweede regionale DAB+net in Nederland. Het gaat om het net voor Noord-Brabant en Limburg op kanaal 7A. Het is de bedoeling dat het net in mei 2015 in de lucht is.

Op dit moment zijn de landelijke commerciële en publieke radiostations al in bijna heel Nederland via DAB+ te ontvangen.

Ook de regionale publieke en commerciële stations, alsmede verschillende stations op AM, dienen uit te gaan zenden via DAB+. Hiervoor is een bovenregionaal kavel beschikbaar, dat is opgedeeld in vijf multiplexen (allotments): Oost (kanaal 6B – Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland), (kanaal 7A – Noord-Brabant en Limburg), West (kanaal 8A – Noord-Holland zuid, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland), Noordwest (kanaal 9D – Noord-Holland noord en Friesland) en Zuidwest (kanaal 9D – Zeeland).

Volgens de uitzendvergunning dienen de regionale en middengolfstations op 1 september 2015 80% dekking van hun analoge verzorgingsgebied te hebben. In maart van dit jaar startte daarom al de aanbesteding voor het DAB+net voor Zuidwest-Nederland op kanaal 9D. Ondanks dat het de bedoeling was dat dit net al in september 2014 in de lucht zou zijn, is dit nog niet het geval.

Afgelopen zondag is de stichting ROOS gestart met de aanbesteding van het tweede regionale DAB+net in Nederland. Het gaat om het net voor Noord-Brabant en Limburg op kanaal 7A.

De openbare aanbesteding voor dit net is zondag op het aanbestedingsportaal TenderNed gepubliceerd. Gegund wordt voor 90% op prijs en voor 10% op kwaliteit.

Op het regionale net gaan onder meer L1 Radio, Omroep Brabant en Radio Gelderland uitzenden. Ook de regionale commerciële stations Radio 8FM, PuurNL, Q-music Limburg, Decibel en RADIONL gaan via dit kavel uitzenden

Het is de bedoeling dat het net in mei 2015 in de lucht is. Aanvankelijk loopt de overeenkomst tot september 2017. De kan daarna verlengt worden tot uiterlijk 1 september 2023. Dit hangt mede af van hoe DAB+ aanslaat en wat er met FM gaat gebeuren. [Radiowereld.NL]