Aanbesteding DAB+netten Noord- en Oost-Nederland gestart

Stichting ROOS, de belangenbehartiger van publieke regionale omroepen in Nederland, is gestart met de aanbesteding van nog eens twee regionale DAB+netten. Het gaat om het bovenregionale net voor Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland (kanaal 6B) en Noord-Holland noord en Friesland (kanaal 9D-N). Ook nu is het is de bedoeling dat de netten in mei 2015 in de lucht zijn.

Op dit moment zijn de landelijke commerciële en publieke radiostations al in bijna heel Nederland via DAB+ te ontvangen.

Ook de regionale publieke en commerciële stations, alsmede verschillende stations op AM, dienen uit te gaan zenden via DAB+. Hiervoor is een bovenregionaal kavel beschikbaar, dat is opgedeeld in vijf multiplexen (allotments): Oost (kanaal 6B – Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland), Zuidoost (kanaal 7A – Noord-Brabant en Limburg), West (kanaal 8A – Noord-Holland zuid, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland), Noordwest (kanaal 9D – Noord-Holland noord en Friesland) en Zuidwest (kanaal 9D – Zeeland).

Volgens de uitzendvergunning dienen de regionale en middengolfstations op 1 september 2015 80% dekking van hun analoge verzorgingsgebied te hebben. Eerder werden daarom al de aanbestedingen voor het DAB+ net voor Zuidwest-Nederland en Zuidoost-Nederland opgestart.

Afgelopen week is de stichting ROOS gestart met de aanbesteding van nog eens twee DAB+netten. Het gaat om het net voor Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland (Oost – kanaal 6B) en het net voor Noord-Holland noord en Friesland (Noordwest –  kanaal 9D-N).

De Europese aanbestedingen voor deze netten zijn onlangs op het aanbestedingsportaal TenderNed gepubliceerd. Zowel het net voor Oost-Nederland als het net voor Noordwest-Nederland worden  voor 90% op prijs en voor 10% op kwaliteit gegund.

Op het net voor Noordwest-Nederland gaan onder meer Omrop Fryslan, RTV NH, RADIONL, Waterstad FM, Freez FM, Radio Continu en Radio Seagull uitzenden. Het net voor Oost-Nederland wordt onder meer gevuld met Omrop Fryslan, Radio Noord, Radio Drenthe, Radio Oost, Radio Gelderland, Omroep Flevoland, Radio M Utrecht, RADIONL, Freez FM, Joy Radio, Radio Continu, Simone FM en Groot Nieuws Radio.

De resterende capaciteit op beide netten wordt binnenkort verdeeld.

Het is de bedoeling dat beide netten in mei 2015 in de lucht zijn. Aanvankelijk loopt de overeenkomst tot september 2017. De kan daarna verlengt worden tot uiterlijk 1 september 2023. Dit hangt mede af van hoe DAB+ aanslaat en wat er met FM gaat gebeuren.

Het enige DAB+net waarvoor de aanbesteding nog moet worden opgestart is West-Nederland.  [Radiowereld.NL]