De Franse radiowereld blijft verdeeld als het om digitale etherradio (RNT) gaat. Nadat eerst de grote radiogroepen lobbyden bij mediaregulator CSA om de uitrol van RNT tegen te houden, tot grote woede van vele regionale commerciële stations, zijn het nu de radioverenigingen die de lokale stations vertegenwoordigen die bekvechten over de verdere uitrol van RNT.
Dit najaar publiceert de CSA het rapport “RNT 2014” waarin de toekomstplannen van de mediaregulator voor RNT staan verwoord. Zo zullen er onder meer licenties uitgegeven gaan worden voor Lyon en Straatsburg.
Nu de CSA bezig is met de voorbereidingen voor verdere uitrol van RNT, is ook de lobby van voor- en tegenstanders weer gestart. Waren het voorheen vooral de grote radiogroepen (NRJ, RTL en Lagardère) en de regionale commerciële stations (SIRTI) die vooral hun stem lieten horen als respectievelijk tegen- en voorstanders, nu beginnen ook de kleinere radioverenigingen zich in de discussie te mengen. En opnieuw heerst er verdeeldheid.
Zo haalde de CNRA, de Nationale Confederatie van Vrije Radio’s, zich de woede op de hals door de CSA te verzoeken te stoppen met de uitrol van RNT. De CNRA is namelijk bang dat uitzenden via RNT voor lokale niet commerciële radiostations, de zogenoemde categorie A stations, over de rug gaat van andere stations. Doordat categorie A stations die via RNT willen uitzenden meer subsidie aanvragen, zou er minder geld overblijven voor de andere stations.
Het standpunt van de CNRA heeft veel verontwaardiging opgeleverd bij andere radioverenigingen waaronder de SNRL, de Nationale Unie van Vrije Radio. De SNRL vertegenwoordigt 600 lokale niet commerciële radiostations en is daarmee één van de grootste verenigingen. De SNRL pleit juist voor een geleidelijke verdere uitrol van RNT en een regelgeving voor subsidie hiervoor. Ook de Confederatie van Vrije Radio’s in het zuidoosten (FRASE) sluit zich aan bij de SNRL.
Gilbert Andruccioli, voorzitter van de FRASE, zegt verbijstert te zijn van het standpunt van de CNRA: “Waarom stoppen we dan ook niet gelijk met WW-uitkeringen, aangezien deze geld weghouden bij mensen met een minimum inkomen.”
Pierre Boucard van de CNRA vraagt zich daarnaast af waarom de grote Franse radiogroepen blijven zweren bij internetradio (IP) aangezien uit onderzoek in gebleken dat radio via 4G (LTE) 40 keer duurder is dan DAB+. Tenslotte wijst hij erop dat het noodzakelijk is dat ook het publieke Radio France gaat uitzenden via RNT. Miljoenen Fransen betalen kijk- en luistergeld, maar kunnen de zeven radiostations van de publieke omroep niet via digitale etherradio ontvangen. [Radiowereld.NL]