Italië: Meer radiostations via DAB+ in Zuid-Tirol

Inwoners van de Italiaanse provincie Zuid-Tirol kunnen vanaf woensdag nog meer stations via DAB+ ontvangen. De regionale publieke omroep RAS neemt die dag een nieuw uitzendsysteem voor DAB+ in gebruik. Daarnaast wordt het bereik van het net voor de regionale commerciële stations uitgebreid en is ook het net van Euro DAB (o.a. RTL 102.5 en Radio Italia) te ontvangen in de provincie.

In Italië wordt sinds 2004 getest met DAB. In eerste instantie via de oude MP2-standaard, maar sinds 2008 zenden ook veel stations uit in DAB+, de techniek die ook in Nederland wordt gebruikt. Toch duurde het nog tot eind 2012 voordat de eerste reguliere uitzendingen via DAB+ van start gingen.

Italië telt drie landelijke multiplexen die gebruikt worden door Euro DAB, Club DAB (o.a. Radio Deejay en RDS) en de publieke omroep RAI. Deze netwerken zijn overigens geen van allen echt landelijk dekkend, maar aan uitbreiding wordt hard gewerkt.

Omdat de regio Trentino-Zuid-Tirol de eerste regio was waar de Italiaanse overheid licenties voor uitzenden via DAB uitgaf, zijn veel radiostations al te ontvangen in deze regio. Dat komt met name ook omdat Zuid-Tirol een autonome provincie is met een eigen publieke omroep. De Rundfunk-Anstalt Südtirol (RAS) is namelijk verantwoordelijk voor de verspreiding van publieke programma’s.

De RAS heeft zelfs twee multiplexen in de lucht die in de hele provincie te ontvangen zijn. Omdat Zuid-Tirol voor het grootste deel Duitstalig is, worden niet alleen de radiozenders van de RAI via DAB uitgezonden, maar ook de publieke radiozenders uit Oostenrijk, Zwitserland en het Duitse Beieren.

Veel van deze stations zenden nog uit in de oude DAB-standaard, maar de RAS is van plan om tot en met 2017 de zenders gefaseerd om te schakelen naar DAB+. Hiervoor neemt de omroep woensdag 15 oktober een nieuw uitzendsysteem in gebruik. Daarom worden de zenders RAI Radio 1, RAI Radio 2, RAI Radio 3, Radio Rumantsch, Kiraka en Bayern 1 alvast omgeschakeld naar DAB+.

Niet alleen op de twee DAB-netten van de RAS vinden wijzigingen plaats. De multiplex van DAB Media, waarop de regionale commerciële radiostations uitzenden verhuist van kanaal 13A naar 10C. Tegelijkertijd wordt de dekking uitgebreid naar de hele provincie (zie kaart). Voorheen was dit net uitsluitend in de regio Bozen te ontvangen.

Ook worden de radiostations die via het net DAB Media uitzenden, dit zijn Radio 2000, Radio Gherdeina, Radio Grüne Welle, Radio Tirol, Südtirol 1, Radio Vinschgau, Radio Holiday en Antenne, omgeschakeld naar DAB+. Hierdoor kan het aanbod uitgebreid worden met ERF Südtirol, Radio Maria Südtirol, Radio Edelweiss, Stadtradio Meran en Radio Sacra Famiglia.

Eerder maakte mediaregulator Agcom al bekend dat er meer ruimte voor DAB komt voor regionale radiostations.

In de stad Bozen is vanaf woensdag tevens de multiplex van Euro DAB te ontvangen, waarop de populaire stations RTL 102.5 en Radio Italia uitzenden. Euro DAB maakt hiervoor gebruik van de infrastructuur van rivaal Club DAB. Laatstgenoemde is sinds vorig jaar al te ontvangen in de regio Bozen. [Radiowereld.NL]