Landelijke radiostations organiseren Week van de Digitale Radio

[Update] De landelijke publieke en commerciële radiostations organiseren van 13 tot en met 17 oktober de “Week van de Digitale Radio”. Gedurende vijf dagen besteden de radiostations uitgebreid aandacht aan Digital Radio+, zoals DAB+ in Nederland gepromoot wordt. De wijze waarop hier aandacht wordt besteed verschilt per radiostation.

Landelijke radiostations organiseren Week van de Digitale Radio Als allerlaatste analoge communicatiemiddel gaat de radio nu eindelijk digitaal. Via DAB+ zijn inmiddels alle landelijke commerciële en publieke radiostations in het grootste gedeelte van Nederland te ontvangen.

Via DAB+ zijn momenteel de volgende publieke stations te ontvangen: NPO Radio 1, NPO Radio 1 Extra, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO 3FM Alternative, NPO Radio 4, NPO Radio 5 (waarvan volgend jaar de AM-zenders uitgezet worden), NPO Radio 6 Soul & Jazz, NPO Radio Top 2000, NPO FunX.

De commerciële radiozender zijn met 18 station vertegenwoordigd: Radio 538, Sky Radio, Sky Radio Christmas, Q-music, Q-music Non-Stop, Radio 10, Radio 10 Gold 60s & 70s hits, Radio Veronica, 100%NL, Slam FM, BNR Nieuwsradio, Sublime FM, Sublime You, Efteling Radio, Juize, Classic FM, Arrow Classic Rock en Radio Maria.

Voor ontvangst van deze stations via DAB+ is een nieuwe radio nodig, die inmiddels via internet en de grotere elektronicawinkels vanaf ongeveer 45 euro verkrijgbaar zijn. Het aantal verschillende modellen stijgt gestaag. Stonden er bij een grote elektronicasuper begin dit jaar nog slechts drie verschillende modellen in de schappen, nu is dit al toegenomen tot meer dan 10.

Om Digital Radio+ onder de aandacht te brengen bij het grote publiek startte in mei van dit jaar een reclamecampagne met een commercial op radio en televisie.

Van maandag 13 tot en met vrijdag 17 oktober pakken alle landelijke publieke en commerciële radiostations uit met de Week van de Digitale Radio, zo meldt de website DABtuners. Hoe de stations aan deze week invulling gaan geven aan deze week verschilt per zender. Sommige stations geven DAB+ontvangers weg, terwijl andere stations tijdens uitzendingen aandacht besteden aan Digital Radio+. Op BNR Nieuwsradio staat op 17 oktober de Nationale Autoshow grotendeels in het teken van Digital Radio+.

Radio 10 en 100%NL gaan in elk gepresenteerd programma een DAB+radio weggeven.

De verkoop van DAB+radio’s zit in de lift. De eerste zes maanden van dit jaar zijn er 20.000 ontvangers verkocht. Dat zijn er al flink meer dan de 13.000 die er de eerste negen maanden van 2013 werden verkocht. En dat ondanks dat de campagne voor Digital Radio+ pas in mei 2014 van start ging. [Radiowereld.NL]