Aanbesteding DAB+net West-Nederland gestart

Stichting ROOS, de belangenbehartiger van publieke regionale omroepen in Nederland, is gestart met de aanbesteding van het DAB+net voor West-Nederland. Dit net op kanaal 8A gaat Noord-Holland zuid, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland voorzien van regionale radio.

Op dit moment zijn de landelijke commerciële en publieke radiostations al in bijna heel Nederland via DAB+ te ontvangen.

Ook de regionale publieke en commerciële stations, alsmede verschillende stations op AM, dienen uit te gaan zenden via DAB+. Hiervoor is een bovenregionaal kavel beschikbaar, dat is opgedeeld in vijf multiplexen (allotments): Oost (kanaal 6B – Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland), Zuidoost (kanaal 7A – Noord-Brabant en Limburg), West (kanaal 8A – Noord-Holland zuid, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland), Noordwest (kanaal 9D – Noord-Holland noord en Friesland) en Zuidwest (kanaal 9D – Zeeland).

Volgens de uitzendvergunning dienen de regionale en middengolfstations op 1 september 2015 80% dekking van hun analoge verzorgingsgebied te hebben.

Eerder werden daarom al de aanbestedingen voor het DAB+ net voor het zuidwesten, zuidoosten, het noorden en het oosten van het land opgestart.

Afgelopen week is de stichting ROOS gestart met de aanbesteding van het net voor West-Nederland. Dit net op kanaal 8A gaat Noord-Holland zuid, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland voorzien van regionale radio.

De Europese aanbesteding voor dit net is onlangs op het aanbestedingsportaal TenderNed gepubliceerd. In tegenstelling tot de andere regionale netten wordt het net voor West-Nederland uitsluitend gegund op laagste prijs.

Op het net voor West-Nederland gaan onder meer RTV NH, Omroep Flevoland, Radio M Utrecht, Radio West, Radio Rijnmond, Decibel, Wild FM, Fresh FM, RADIONL, Ujala, Amor FM en Vahon FM uitzenden.

Het is de bedoeling dat het net in september 2015 in de lucht is. Aanvankelijk loopt de overeenkomst tot september 2017. Deze kan daarna verlengt worden. Dit hangt mede af van hoe DAB+ aanslaat en wat er met FM gaat gebeuren. [Radiowereld.NL]