Uitbreiding dekking landelijk DAB+net in Midden-Duitsland

Het landelijke DAB+net is binnenkort nog beter te ontvangen in Midden-Duitsland. Half december worden er drie nieuwe zenders aangezet, terwijl er begin 2015 nog twee volgen. De nieuwe zenders moeten voor betere ontvangst zorgen in steden als Dessau-Roßlau en Jena, alsmede delen van de autobahnen A4, A9 en A14.

Uitbreiding dekking landelijk DAB+net in Midden-Duitsland Sinds augustus 2011 heeft Duitsland landelijke radio via DAB(+). Inmiddels is de landelijke multiplex, waarop onder meer Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy en Absolut Relax uitzenden, in bijna alle grote steden te ontvangen, alsmede op de belangrijke doorgaande autobahnen.

De komende maanden wordt vooral de ontvangst in Midden-Duitsland verder verbeterd. Nadat eerder dit jaar al twee nieuwe zenders in deze regio in gebruik genomen werden, volgen er binnenkort nog eens vijf. Dit meldt de zender Schlagerparadies op zijn website.

Half december wordt in Thüringen de zender Sieglitzberg (10 kW, rode cirkel) aangezet, die de ontvangst in de regio Bad Lobenstein / Pößneck en de ontvangst op de A9 tussen Hof en Gera moet verbeteren. Ook in het oosten van Thüringen wordt de ontvangst verbeterd door een nieuwe zender in Jena (5kW, groene cirkel). Deze zender moet voor betere ontvangst zorgen in de stad en op de A4 tussen Erfurt en Chemnitz.

In het noorden van Saksen wordt de ontvangst op de A14 tussen Chemnitz en Dresden sterk verbeterd door het aanzetten van de zender Oschatz op de Collmberg (10 kW, blauwe cirkel). Ook deze zender gaat voor half december nog aan.

Begin volgend jaar wordt de dekking van het landelijke DAB+net verder uitgebreid. Eind januari of begin februari 2015 wordt ook een zender op de Brocken (2,5 kW, oranje cirkel), de hoogste berg van Noord-Duitsland, aangezet. Deze moet ontvangst mogelijk maken in de Harz.

Tenslotte wordt de ontvangst in de stad Dessau-Roßlau en op de A9 tussen Leipzig en Berlijn verbeterd door de zender Wittenberg (10 kW, roze cirkel).

Gelijktijdig met de uitbreiding van het landelijke DAB+net gaan ook de regionale DAB+netten van de publieke omroep MDR op de schop.

In de deelstaten Saksen, Sanksen-Anhalt en Thüringen worden de netwerken gereorganiseerd en worden er verschillende nieuwe zenders aangezet. Hierdoor wordt de ontvangst sterk verbeterd. [Radiowereld.NL]