‘3% van de bevolking luistert via DAB+ naar radio’

Het luisteren naar radio via DAB+ heeft in 2014 een voorzichtige groei laten zien. Dat blijkt uit een studie verricht door Telecompaper in opdracht van het Agentschap Telecom. Een jaar na de introductie van DAB+ heeft zo’n 3% van de Nederlandse huishoudens een DAB+ radio. Ook de bekendheid van DAB+ is het afgelopen jaar gegroeid.

Als allerlaatste analoge communicatiemiddel gaat de radio digitaal. Via DAB+ zijn inmiddels alle landelijke commerciële en publieke radiostations in het grootste gedeelte van Nederland te ontvangen. Later dit jaar volgen ook de regionale publieke en commerciële radiostations.

DAB+ moet één van de opvolgers van de vertrouwde FM worden. Toch is er nog een lange weg te gaan. Zoals Radio.NL eerder al melde is het een broodje aap verhaal dat FM al in 2017 uit gaat. De benodigde toestelpenetratie van 50% wordt bij lange na niet gehaald.

Uit onderzoek in opdracht van het AT blijkt dat 3% van de Nederlandse huishoudens momenteel een DAB+ontvanger heeft. Er vanuit gaan dat Nederland 7,5 miljoen huishoudens telt, zou het neerkomen op een slordige 220.000 verkochte DAB+ontvangers. Een concreet overzicht van het totale aantal verkochte ontvangers is er (nog) niet. Uit eerdere gegevens van GFK bleek dat in de eerste zes maanden van 2014 20.000 DAB+radio’s verkocht werden. De eerste negen maanden van 2013 gingen er 13.000 ontvangers over de toonbank. [Radiowereld.NL]