Oostenrijk gaat alsnog testen met DAB+

Oostenrijkse radiostations gaan binnenkort alsnog testen met DAB+. In april start in Wenen een test van een jaar, waaraan diverse commerciële radiostations en de publieke omroep ORF meedoen. Welke stations er te ontvangen zullen zijn is nog niet bekend.

Lange tijd wilden de radiostations in Oostenrijk niets weten van DAB+. Tot en met 2008 werd er bijna 10 jaar lang in Wenen en Innsbruck getest met de oude MP2-standaard, maar daarna werd het letterlijk stil.

In 2012 werd door mediaregulator KommAustria gepeild of er interesse is in DAB+. Er kwam een groot aantal aanvragen van zowel bestaande commerciële radiostations als nieuwe partijen binnen. Maar volgens de mediaregulator bleek na beoordeling het minimaal benodigde aantal net niet gehaald te zijn. Ongeveer een derde van de ingediende plannen bleek economisch niet haalbaar te zijn. Boze tongen beweren dat KommAustria gezwicht was voor de lobby van de grote radiostations, die de markt op slot willen houden.

Terwijl buurlanden als Duitsland, Zwitserland en Italië gestaag doorgaan met de uitrol van DAB+ dreigde Oostenrijk een witte vlek op de kaart te worden. Inmiddels lijken de radiostations zich te beseffen dat de huidige FM-band geen eeuwig leven heeft.

De in 2012 opgerichte vereniging “Digitalradio Österreich” start daarom een test met DAB+. Aanvankelijk was deze al voor twee jaar geleden gepland, maar werd telkens uitgesteld. In april gaat de test dan eindelijk van start. In Wenen worden twee zenders aangezet die voor dekking in de hele stad, zowel binnens- als buitenshuis, moeten gaan zorgen. De uitzendingen worden verzorgt door zenderexploitant ORS.

Welke zenders er precies gaan uitzenden via DAB+ is nog niet bekend. Wel is het zeker dat er diverse zenders die niet op FM te ontvangen zijn gaan uitzenden via DAB+. Zo gebruikt de publieke omroep ORF de DAB+test aan om te testen met een nieuwe jongerenzender met de werktitel FM21/Ö3Plus.

De testuitzendingen duren vooralsnog een jaar. Daarna wordt de test mogelijk met een jaar verlengd. In de tussentijd hopen de radiostations dat KommAustria gaat starten met een verdeelprocedure voor DAB+capaciteit.

De afgelopen twee jaar hebben ook een flink aantal grote radiostations zich aangesloten bij de vereniging Digitalradio Österreich, waaronder Antenne Steiermark, Antenne Vorarlberg, Antenne Österreich (Antenne Tirol, Antenne Salzburg en Radio Ö24), Life Radio, Energy en Radio Maria. [Radiowereld.NL]