Regionale DAB+net Zuidwest-Nederland in maart in de lucht

Het regionale DAB+net voor Zuidwest-Nederland gaat in maart de lucht in. Dit bevestigt zenderexploitant Broadcast Partners tegenover Radio.NL. Dit DAB+net gaat uitzenden op kanaal 9D en biedt ruimte aan de regionale publieke en commerciële radiostations.

Regionale DAB+net Zuidwest-Nederland in maart in de luchtBroadcast Partners won vorig jaar de aanbesteding voor de bouw en het beheer van het zenderpark van het DAB+net voor Zuidwest-Nederland (9D-Z). Grofweg dekt dit net heel Zeeland, het gedeelte van Zuid-Holland onder Rotterdam en het westen van Noord-Brabant tot Roosendaal.

Voor het regionale DAB+net worden dezelfde opstelpunten gebruikt als voor het landelijke DAB+net voor de commerciële radiostations (11C), dat eveneens door Broadcast Partners geëxploiteerd wordt. Dit zijn in elk geval Goes, Roosendaal, Overslag en Driewegen (Biervliet). Op laatstgenoemde locatie is enkele weken geleden een nieuwe zendmast geplaatst door Broadcast Partners.

In eerste instantie zijn alleen de regionale publieke omroepen Omroep Zeeland, Omroep Brabant, Radio Rijnmond digitaal te ontvangen zijn. Tida, die de vergunning voor de regionale commerciële FM-frequenties in Zeeland in handen heeft, gaat zijn radiozender (Puur NL) pas op 1 september via Digital Radio+ uitzenden.

Nederland krijgt in totaal vijf regionale DAB+netten, die gezamenlijk landelijke dekking hebben. Naast Zuidwest-Nederland (kanaal 9D-Z) zijn dit Oost (kanaal 6B – Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland), (kanaal 7A – Noord-Brabant en Limburg), West (kanaal 8A – Noord-Holland zuid, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) en Noordwest (kanaal 9D-N – Noord-Holland noord en Friesland). Van de laatste vier netten loopt momenteel de aanbesteding nog. Deze dienen uiterlijk 1 september in de lucht te zijn. [Radiowereld.NL]