Denemarken: Eerste radiostations gestart via DAB+

In Denemarken zijn de eerste radiostations gestart met uitzenden via DAB+. Het gaat om de 10 regionale edities van de publieke zender P4. Tot nu toe werd uitsluitend de oude DAB (MP2) standaard gebruikt.

P4 zendt een mix uit popmuziek en regionaal nieuws. Zowel ’s ochtends als ’s middags wordt het programma voor drie uur regionaal ontkoppeld. Daarnaast is P4 de enige publieke zender die verkeersinformatie uitzendt. En dat gebeurt uitsluitend regionaal. Dat wil zeggen dat luisteraars alleen de meldingen voor hun regio krijgen. Tijdens het landelijke programma wordt hiervoor ingebroken tijdens de muziek.

Het toevoegen van de regionale edities van P4 maakt deel uit van fase 1 van de omschakeling van DAB naar DAB+. Onlangs startte de Deense radio- en televisieraad ook al met de uitgifte van regionale DAB+licenties.

De regionale edities van P4 worden uitgezonden op het zogenaamde ‘DAB2’ net. Dit in tegenstelling tot de landelijke publieke zenders die via het ‘DAB1’ net uitzenden. Het voordeel van het DAB2 net is dat deze op drie verschillende frequenties uitzendt, waardoor maar een beperkt aantal P4-eities per regio hoeft te worden uitgezonden.

Zo zijn op kanaal 11C op Funen, Seeland, Lolland, Falster en Bornholm alleen de edities Bornholm, Fyn, Kopenhagen, Seeland en Zuid te ontvangen. Op kanaal 8B worden op zuid- en midden-Jutland de edities Esbjerg, Midden & West, Oost-Jutland, Zuid en Driehoek (Kolding, Vejle, Fredericia) uitgezonden, terwijl op kanaal 13 B op Noord-Jutland onder meer de edities Noord-Jutland, Midden & West en Oost-Jutland te beluisteren zijn.

Met het toevoegen van P4 zijn nu alle radiostations van de publieke omroep DR via digitale etherradio te ontvangen. In Denemarken zijn inmiddels al ruim 1,9 miljoen DAB-ontvangers verkocht. 45% Van de huishoudens heeft één of meerdere DAB-radio’s in huis. [Radiowereld.NL]