Minister in gesprek met auto-industrie om DAB+

Minister Kamp van Economische Zaken gaat in gesprek met de auto-industrie over DAB+. Het is doel is om nieuwe auto’s standaard uit te gaan rusten met een DAB+radio. Op dit moment zijn nog maar weinig auto’s leverbaar met een DAB+ontvanger en is het een dure optie.

Minister in gesprek met auto-industrie om DAB+ De minister heeft de toezegging gedaan naar aanleiding van vragen die VVD-Kamerlid Bart de Liefde stelde tijdens het algemeen overleg telecommunicatie afgelopen donderdag.

Autodealers verkopen zowel auto’s die zij op voorraad hebben als auto’s die nog besteld moeten worden. In de meeste gevallen kiest de importeur wat voor radio-ontvanger erin komt. In sommige gevallen kan de klant kiezen.

Wanneer een DAB+radio niet standaard wordt ingebouwd, maar als optie wordt aangeboden is dit bijna altijd onderdeel van een uitgebreider (duurder) pakket. Nederlandse importeurs lijken nog niet voornemens om DAB+ voor de Nederlandse markt al standaard te maken zolang ze nog geld kunnen verdienen door het als optie aan te bieden.

Volgens de auto-industrie is er nog nauwelijks vraag naar DAB+. Maar daar komt gelijk het kip en ei verhaal om de hoek. Vooralsnog zijn er weinig autofabrikanten in Nederland adverteren met DAB+, hetzij als optie, hetzij als standaard. Op veel websites van automerken is DAB+ niet of nauwelijks vindbaar, zo blijkt uit steekproeven die Radio.NL uitvoerde.

In het buitenland beginnen autofabrikanten steeds meer hun auto’s standaard met een DAB+radio te leveren. In het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen worden inmiddels meer dan 60% van alle nieuwe auto’s standaard geleverd met DAB+ontvanger. In Zwitserland rolt ruim 30% van alle nieuwe auto’s de fabriek uit met een DAB+radio aan boord. Ook in Australië zijn er inmiddels al verschillende merken die hun nieuwe auto’s standaard met DAB+radio leveren. [Radiowereld.NL]