Nieuw Europees logo en standaard voor digitale etherradio

Er komt een nieuw logo voor digitale etherradio dat in vrijwel heel Europa gebruikt gaat worden. Dit is dinsdag tijdens de Radiodays Europe in Milaan bekendgemaakt. Momenteel heeft elk land nog zijn eigen logo voor onder meer DAB+, wat tot veel verwarring leidt.

Er is voor gekozen om het logo te adopteren dat momenteel al in Duitsland en Italië gebruikt wordt.

Naast een nieuw logo komt er ook een Europese standaard (specificatie) voor digitale ontvangers die geschikt zijn voor FM, DAB en DAB+. Wie een dergelijke radio koopt is ervan verzekerd goede digitale ontvangst te hebben, mits er een DAB(+) signaal in de lucht is. Radiomerken die aan deze standaard voldoen, mogen het Europese digitale radiologo op hun verpakking zetten.

De DAB+uitzendstandaard zelf wijzigt niet. Reeds verkochte ontvangers blijven gewoon werken. Er zijn nu specificaties m.b.t. ontvangers vastgesteld zoals gevoeligheid e.d.

Deze standaard wordt naast Duitsland en Italië ook ingevoerd in onder meer Nederland, Polen, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Momenteel heeft alleen het Verenigd Koninkrijk een ‘keurmerk’ voor digitale ontvangers. Dit keurmerk is ook wel bekend als het digitale groene vinkje.

Ook komt er een pan-Europese website voor digitale radio, waar consumenten meer informatie kunnen vinden over digitale radio per land en digitale ontvangers. Deze site gaat in juni 2015 de lucht in.

Jacqueline Bierhorst, Project Manager van Digital Radio+: “We zijn blij dat er een gemeenschappelijke specificatie voor digitale radio is overeengekomen. Het is van vitaal belang voor de hele industrie dat er samenwerking plaatsvindt tussen de omroepen.” [Radiowereld.NL]