Meer regionale publieke stations gestart via DAB+

[Update] Regionale radiostations in het noorden, oosten en zuidoosten van Nederland zijn gestart met uitzenden via DAB+. Donderdagmiddag om 17 uur is zenderexploitant Broadcast Partners gestart met het aanzetten van de zenders voor de verschillende regionale DAB+netten.

Net als de landelijke radiostations gaan ook de regionale radiostations uitzenden via DAB+. Op 15 maart gingen Omroep Brabant, Omroep Zeeland en Radio Rijnmond al van start met uitzendingen via digitale etherradio in het zuidwesten van het land.

Nu volgen ook de regionale publieke radiostations in het noorden, oosten en zuidoosten van Nederland. De regionale commerciële radiostations volgen op 1 september.

De afgelopen weken heeft Broadcast Partners hard gewerkt aan de bouw van het zenderpark voor de DAB+ uitzendingen van de regionale omroepen. Donderdagmiddag en –avond zijn de eerste zenders aangezet.

Nog niet alle zenders zijn aangezet. Op een aantal plaatsen moet de antennes en de zendinstallatie nog geplaatst worden. De komende weken worden de netwerken daarom verder uitgerold.

Zuidoost
In Noord-Brabant, Limburg en de Betuwe zijn de uitzendingen te ontvangen op kanaal 7A. Hierop zijn nu Omroep Brabant, L1 Limburg en Radio Gelderland te ontvangen.

Oost
In Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Oostelijk Friesland, oostelijk Flevoland wordt uitgezonden op kanaal 6B door Radio Gelderland, Radio M Utrecht, Radio Oost, Radio Drenthe, Omroep Flevoland, Omrop Fryslân en Radio Noord.

Noord
In Friesland en de kop van Noord-Holland (ten noorden van Alkmaar) zijn de programma’s van Omrop Fryslân en RTV NH te ontvangen op kanaal 9D.

West
Luisteraars in Zuid-Holland en Groot Amsterdam moeten nog tot 1 september wachten. Dan gaan op kanaal 8A de uitzendingen van start van zowel de publieke als commerciële regionale radiostations. De provincie Utrecht moet zelfs nog tot 1 januari 2017 wachten.

De komende maanden gaat ook de NPO de dekking van haar DAB+net verbeteren. Voor 1 september zijn de landelijke publieke radiostations overal in Nederland buitenshuis te ontvangen. Uiterlijk 1 januari 2017 moet ook overal binnenshuis ontvangst mogelijk zijn.

Van de landelijke commerciële radiostations zijn nog geen optimalisatieplannen bekend. De zenders willen eerst weten wat er in 2017 met hun FM-vergunning gaat gebeuren. [Radiowereld.NL]

Update
Voor het DAB+netwerk voor Oost-Nederland (6B) gaan de zenders in Arnhem en Smilde op 8 mei aan en Markelo op 22 mei. Op 29 mei gaan de zenders Zwolle en Doetinchem aan.