Noorwegen schakelt in 2017 als eerste land FM af

Noorwegen is het eerste land ter wereld dat FM gaat afschakelen. In 2017 stoppen alle grote radiostations met hun analoge uitzendingen. Dit heeft het Noorse ministerie van Cultuur donderdagochtend bekendgemaakt. Radio luisteren via de ether kan vanaf dan alleen nog via DAB(+).

Succes
Momenteel is Noorwegen het succesvolste land als het om digital radio gaat. Inmiddels heeft digitaal radio luisteren een marktaandeel van 56%. De afgelopen twee jaar schoot het aandeel omhoog. Begin 2013 lag het aandeel digitaal radio luisteren namelijk nog onder de 35%.

Thor Gjermund Eriksen, hoofd van publieke omroep NRK, is blij met de beslissing om in 2017 af te schakelen. “Dit is een belangrijke dag voor iedereen die van radio houdt. De minister`s beslissing stelt ons in staat om onze middelen nog beter te concentreren op wat het belangrijkste is, namelijk een hoge kwaliteit en gevarieerd aanbod aan onze luisteraars bieden.”

Inmiddels is de dekking via DAB(+) van de publieke omroep NRK met 99,5% groter dan de FM-netwerken van de omroep. De landelijke commerciële stations zijn momenteel in ruim 92% van het land te ontvangen, wat groter is dan het grootste commerciële FM-pakket.

Ook het aanbod via DAB(+) is groter. Op FM zijn slechts vijf landelijke radiostations te ontvangen, terwijl via DAB(+) 22 radiostations landelijk zijn te ontvangen.

Planning afschakeling
Het is de bedoeling dat FM in 2017 gefaseerd afgeschakeld gaat worden. De NRK neemt hierbij het voortouw en verdwijnt in de meeste regio’s enkele maanden eerder van FM dan de commerciëlen.

Op 11 januari 2017 start de afschakeling in de provincie Nordland, waar de publieke en commerciële radiostations gelijktijding van FM verdwijnen. Daarna volgt onder meer de regio Trondheim, waar de NRK op 8 februari zijn analoge uitzendingen staakt, gevolgd door de commerciëlen op 21 april.

De provincie Telemark volgt in april en juni, terwijl in de regio’s Bergen en Stavanger FM in juni en september uit gaat. De regio Oslo volgt in september en december, waarna in Lapland op 13 december de allerlaatste FM-zenders uitgezet worden.

Lokaal volgt later
De kleine lokale stations blijven vooralsnog op FM uitzenden. Momenteel werken zij hard aan de uitrol van een groot aantal lokale en regionale DAB-netten. Inmiddels zijn lokale radiozenders in steden als Oslo, Trondheim en Bergen al via DAB+ te ontvangen, waardoor bijna de helft van de inwoners van Noorwegen hun lokale zenders ook digitaal via de ether kunnen beluisteren.

Momenteel heeft 55% van de Noorse huishoudens een DAB(+)radio. Daarnaast heeft 20% van de auto’s in Noorwegen een DAB+radio aan boord. Door de afschakeling worden 7,9 miljoen FM-radio’s gedeeltelijk waardeloos. [Radiowereld.NL]