VK: Test met goedkope software-based DAB op komst

In het Verenigd Koninkrijk start binnen enkele maanden een grootschalige test met goedkope op software gebaseerde DAB uitzendingen. Mediaregulator Ofcom wil uitzoeken wat de mogelijkheden zijn van deze manier van digitale etherradio. Het biedt kansen voor kleine lokale stations om via DAB te gaan uitzenden.

VK: Test met goedkope software-based DAB op komst Met deze test geeft Ofcom gehoor aan de roep van kleine commerciële lokale stations en community stations. Vrijwel alle grotere lokale en regionale radiostations zenden momenteel al uit via DAB, maar de kleinere stations dreigen de digitale sneltrein te missen door de hoge kosten.

Omdat de Britse regering gekozen heeft voor een digitale toekomst voor radio, wordt nu gekeken naar goedkopere oplossingen voor kleinere radiostations. In Brighton werd daarom in 2013 al eens getest met op software gebaseerde DAB-uitzendingen. De software hiervoor is gratis beschikbaar via internet.

Het voordeel van op software gebaseerde DAB-uitzendingen is dat hiervoor geen tienduizenden euro’s aan hardware nodig is. De software draait gewoon op een simpele pc. Voor een slordige 4000 euro kan een radiostation hierdoor al via DAB of DAB+ uitzenden. Mogelijk gaat dit systeem ook ingezet worden voor lokale omroepen in Nederland.

Ook is het mogelijk om meerdere stations op één multiplex uit te zenden, waardoor de kosten dalen. Het bereik van de uitzendingen is beperkt, maar groot genoeg voor lokale omroepen. Momenteel wordt manier van DAB uitzenden al gebruikt in onder meer Geneve en Zürich.

Ofcom is van plan om 10 testlicenties uit te gaan geven in het Verenigd Koninkrijk voor een periode van negen maanden. De mediaregulator stelt de benodigde onderdelen voor de test ter beschikking aan de radiostations.

Tijdens de test gaat gekeken worden naar verschillende mogelijkheden. Zo kan er uitgezonden gaan worden met één zender, twee zenders (Single Frequency Network) of één zender met een on-channel repeater. Per multiplex mogen meerdere radiostations gaan uitzenden. Daarnaast mag uitsluitend DAB (en geen DAB+) gebruikt worden en is het uitzendvermogen beperkt tot 100W (bereik ca. 10 km). Ook mag het uitzendgebied van de test multiplex niet groter zijn dan 40% van het al bestaande lokale DAB-net van de bestreffende regio. [Radiowereld.NL]