Zoeken
Sluit dit zoekvak.

VRT gestart met testuitzendingen in DAB+

De Vlaamse openbare omroep VRT is gestart met een test met DAB+. Sinds afgelopen week is op het DAB-net van de omroep het station “VRT DAB+ Test” te vinden. Hierop is het nieuwskanaal Nieuws+ te beluisteren. Of de VRT van plan is om al haar radiostations op korte termijn om te zetten naar DAB+ is niet bekend.

De VRT zendt al sinds 1997 uit via DAB. Op kanaal 12A zijn Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel, MNM, Klara continuo, MNM hits en Nieuws+ te ontvangen, echter nog wel in de verouderde MP2-standaard.

Met het in de lucht brengen van een testkanaal in DAB+ lijkt de omroep toch te kijken of er overgestapt kan worden naar het efficiëntere DAB+. Het DAB+ testkanaal zendt uit met een bandbreedte van 32 kbps, wat genoeg is voor uitsluitend gesproken woord.

Binnen enkele weken zijn ook de eerste commerciële radiostations via DAB+ te ontvangen in Vlaanderen. In Brussel zijn dan Top Radio, VBRO Radio, Radio Maria, Radio FG, Radiostad en Family Radio digitaal via de ether te ontvangen.

Ook in Wallonië willen de commerciële radiostations graag starten met uitzenden via DAB+. Echter heeft de Waalse overheid nog steeds geen beleid vastgesteld omtrent digitale etherradio. [Radiowereld.NL]