Commerciële radiostations gestart via DAB+ in Brussel

Met een druk op de knop hebben Sven Gatz, Vlaams minister van media, en Bart Bosmans, directeur van Norkring België, woensdag het nieuwe DAB+netwerk voor Vlaanderen geactiveerd. De lancering vond plaats tijdens European Automotive Event. Hierdoor zijn in de regio Brussel nu zeven commerciële stations via DAB+ te ontvangen.

De start van de commerciële zenders via DAB+ versterkt het digitale aanbod van de publieke omroepen VRT en RTBF die in totaal 16 DAB kanalen in de lucht hebben. De VRT en RTBF zenden alles nog in de oude DAB (MP2)-standaard uit, maar testen inmiddels ook met DAB+.

Zenderexploitant Norkring België is licentiehouder van de commerciële DAB+ frequenties in Vlaanderen en Brussel en verzorgt de distributie van het digitale signaal door de ether. In eerste instantie wordt gestart met uitzenden via twee zenders: de 144 meter hoge Financietoren (2,3 kW) in het centrum en de zendmast Sint-Pieters-Leeuw (6 kW) aan de zuidwestzijde van Brussel. Uitgezonden gaat worden op kanaal 11A.

Bewust werd het European Automotive Event als lanceringsevent gekozen. De auto-industrie speelt immers een belangrijke rol in het succes van DAB+. Het radioluisteren in de auto vertegenwoordigt 23 procent van de luisteruren in Vlaanderen. Ook heel wat nieuwe navigatiesystemen en verkeersapplicaties gebruiken DAB+.

Vooralsnog zijn alleen Top Radio, VBRO Radio, Radio Maria, Radio FG, Radio Stad, Club FM en Family Radio uit gaan zenden via DAB+. De grote commerciële zenders Q-music, Joe FM en Nostalgie doen vooralsnog niet mee. Zij genieten momenteel van een voorkeurspositie om in heel Vlaanderen op FM te ontvangen te zijn. Via DAB+ wordt de concurrentie flink groter en dus is het zaak om de luisteraar op FM te houden.

Op dit moment zijn de zeven radiostations alleen in de regio Brussel via DAB+ te beluisteren. Op termijn wordt de dekking via Antwerpen en Gent uitgebreid naar heel Vlaanderen. Medio 2017 wordt verwacht deze dekking gerealiseerd te hebben. [Radiowereld.NL]