Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: Forse uitbreiding landelijke DAB-net

De dekking van het landelijke DAB(+)net in Duitsland wordt het komende anderhalf jaar fors uitgebreid. Nog dit jaar komen er 19 nieuwe zenders bij. In 2016 volgen er nog eens 30. Na de uitrol is het landelijke net op kanaal 5C via 110 zenders in 92% van Duitsland te ontvangen.

Sinds augustus 2011 heeft Duitsland landelijke radio via DAB(+). Inmiddels is de landelijke multiplex, waarop onder meer Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy en Absolut Relax uitzenden, in bijna alle grote steden te ontvangen, alsmede op de belangrijke doorgaande autobahnen. Momenteel zendt het landelijke DAB(+)net uit via 61 zenders.

Het komende anderhalf jaar wordt de dekking van het landelijke DAB(+)net fors uitgebreid. Het accent ligt hierbij de minder dichtbevolkte (landelijke) regio’s en de autobahnen. In totaal komen er voor eind 2016 49 nieuwe zenders bij. Daarnaast wordt van diverse zenders het uitzendvermogen verhoogd. De dekking buitenshuis stijgt hierdoor van 83 naar 92%. Binnenshuis stijgt de dekking van 60 naar 82%.

Nog dit jaar komen er 19 nieuwe zenders bij.  Zenderexploitant Media Broadcast zet in de herfst de eerste nieuwe zenders aan. Het eerste half jaar van 2016 volgen er nog eens 17, terwijl er voor de tweede helft van 2016 13 nieuwe zenders gepland staan. Na de uitrol is het landelijke net via in totaal 110 zenders te ontvangen.

Welke zenders er wanneer precies aangaan wordt nog bekendgemaakt. Nieuwe zenders die voor betere ontvangst langs de Nederlandse grens moeten gaan zorgen komen in Aurich, Lingen, Münster, Wesel en Aken. [Radiowereld.NL]