Ook Vlaanderen gaat DAB+ koppelen aan FM-licenties

In navolging op Nederland gaat ook Vlaanderen DAB+ koppelen aan FM-licenties. Dit liet de Vlaamse minister van Media Sven Gatz weten tijdens de lancering van DAB+ in Brussel. Momenteel zenden zeven commerciële radiostations via DAB+ uit, maar grote spelers als Q-music, Joe FM en Nostalgie ontbreken vooralsnog.

Ook Vlaanderen gaat DAB+ koppelen aan FM-licenties Sinds vorige week zenden Top Radio, VBRO Radio, Radio Maria, Radio FG, Radio Stad, Club FM en Family Radio uit via DAB+ in de regio Brussel. Q-music, Joe FM en Nostalgie doen vooralsnog niet mee. Zij genieten momenteel van een voorkeurspositie om in heel Vlaanderen op FM te ontvangen te zijn. Via DAB+ wordt de concurrentie flink groter en dus is het zaak om de luisteraar op FM te houden.

Toch vindt Gatz (foto) het belangrijk dat ook de grote radiozenders via DAB+ gaan uitzenden. Daarom wordt hetzelfde systeem als in Nederland gekozen. “Wanneer wij de vernieuwde (FM) radiofrequenties in de eerste helft 2017 opnieuw gaan uitdelen, dan zullen we daar digitale verplichtingen aan vast gaan hangen,” zo liet Gatz weten aan Club FM. “Met andere woorden: je zult nog een FM-frequentie kunnen krijgen als je mee gaat investeren in DAB+.”

Mocht de digitalisering doorzetten dan verwacht Gatz in 2025 FM af te kunnen schakelen.

Hoe de FM-licenties in 2017 verdeeld gaan worden is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat er niet geveild gaat worden, zoals in Nederland in 2003 wel hete geval was en mogelijk in 2017 opnieuw. Gatz: “Dat heeft op korte termijn wel voor middelen in de staatskas gezorgd, maar helaas is het radiolandschap in Nederland momenteel niet zo gezond. Wij doen het veel beter.”

Daarnaast is Gatz van mening dat het niet altijd noodzakelijk is om iets te veranderen: “Wat goed is daar moet je misschien niet teveel aan schudden en willen veranderen. Wij hebben een vrij mooi radiolandschap.” De komende maanden gaat de minister dan ook bekijken hoe de FM-licenties opnieuw verdeeld gaan worden. [Radiowereld.NL]