Meer nieuwe zenders DAB+net Oost-Nederland aangezet (filmpje)

De dekking van het regionale DAB+net Oost-Nederland op kanaal 6B begint steeds beter te worden. De afgelopen twee weken heeft zenderexploitant Broadcast Partners een flink aantal nieuwe zenders in gebruik genomen. Ook de komende weken worden er nieuwe zenders aangezet.

Op 15 maart startten de eerste regionale radiostations met uitzenden via DAB+. In Zuidwest-Nederland gingen Omroep Zeeland, Omroep Brabant en Radio Rijnmond van start op kanaal 9D.

Op 30 april werden ook de eerste zenders voor de regionale DAB+netten voor Zuidoost-Nederland (kanaal 7A), Oost-Nederland (kanaal 6B) en Noordwest-Nederland (kanaal 9D) aangezet.

Aan het DAB+net voor Oost-Nederland wordt momenteel nog hard gewerkt. Twee weken geleden werd met de ingebruikname van de zender Markelo al ontvangst gecreëerd in Salland en delen van Twente, de Veluwe en de Achterhoek

De afgelopen weken zijn nieuwe zenders aangezet in Hoogersmilde, Zwolle, Hoogezand en Hengelo. Hiervoor zijn grote antennes in zandmasten naar boven gehesen en kabels getrokken.

Op kanaal 6B zijn momenteel Radio Noord, Omrop Fryslan, Radio Drenthe, Radio Oost, Omroep Flevoland, Radio Gelderland en Radio M Utrecht te ontvangen.

Naast nieuwe zenders voor het DAB+net Oost-Nederland heeft Broadcast Partners ook een nieuwe antenne-installatie in gebruik genomen in Wieringermeer voor het DAB+net Noordwest-Nederland op kanaal 9D. Hierdoor zijn RTV NH en Omrop Fryslan in een nog groter deel van de kop van Noord-Holland te ontvangen. Buitenshuis reikt de ontvangst tot onder Alkmaar.

Op 1 september starten ook de regionale commerciële radiostations met uitzenden via DAB+. Dan worden ook de eerste zenders voor het DAB+net West-Nederland aangezet, waardoor grote delen van Noord-Holland en Zuid-Holland regionale radio via DAB+ kan ontvangen.

De verkoop van DAB+ontvangers groeit momenteel gestaag. In de eerste drie maanden van 2015 werden er 20.000 ontvangers verkocht. In heel 2014 gingen er 52000 DAB+radio’s over de toonbank. [Radiowereld.NL]