NPO wil aanbod via DAB+ fors uitbreiden

De NPO wil haar aanbod via DAB+ de komende jaren fors uitbreiden. Dit blijkt uit het “ Concessiebeleidsplan 2016-2020”. Momenteel biedt de NPO via DAB+ 10 radiostations aan, maar als het aan de omroepen ligt worden dit er 15.

Momenteel zendt de NPO de zenders Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5, Radio 6 Soul & Jazz, 3FM Alternative, Radio 1 Extra, FunX en Radio Top 2000 uit via digitale etherradio. De komende vier jaar wordt dit aanbod aangepast en uitgebreid.

Opvallendste wijzigingen zijn dat Radio Top 2000 uit het aanbod verdwijnt. Radio 6 Soul & Jazz gaat verder als non-stop themakanaal onder de naam Radio 2 Soul & Jazz. Radio 1 Extra wordt omgedoopt tot NPO Events & Nieuws.

Nieuw in het aanbod zijn Radio 4 Eigentijds met registraties van klassieke muziekuitvoeringen uit het omroeparchief, 3FM KX Radio en maar liefst drie themakanalen van Fun X: Slow Jamz, Dance en Turkpop. Daarnaast staat ook Radio 5 SterrenNL, die nieuwe naam voor Sterren.NL Radio, op de lijst. Eerder werd al bekend dat de NPO deze zender graag wil toevoegen aan het DAB+aanbod, maar dit is nog altijd niet gebeurd.

Of alle plannen ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden is nog maar de vraag. De NPO heeft namelijk eerst toestemming nodig van de Minister van OC&W. En die zal ongetwijfeld eerst de de commerciële radiomarkt consulteren. En daar zal ongetwijfeld protest uit komen. [Radiowereld.NL]