VK: 10 Licenties voor goedkope software-based DAB vergeven

In tien regio’s in het Verenigd Koninkrijk zijn binnenkort nog meer radiostations via DAB te ontvangen. In totaal gaan 53 kleine lokale en internetradiostations voor het eerst uitzenden via digitale etherradio. De stations nemen deel aan een test met goedkope software-based DAB waarvoor Ofcom in totaal 10 partijen een licentie heeft gegeven.

VK: 10 Licenties voor goedkope software-based DAB vergevenMet deze test geeft Ofcom gehoor aan de roep van kleine commerciële lokale stations en community stations. Vrijwel alle grotere lokale en regionale radiostations zenden momenteel al uit via DAB, maar de kleinere stations dreigen de digitale sneltrein te missen door de hoge kosten.

Omdat de Britse regering gekozen heeft voor een digitale toekomst voor radio, wordt nu gekeken naar goedkopere oplossingen voor kleinere radiostations. In Brighton werd daarom in 2013 al eens getest met op software gebaseerde DAB-uitzendingen. De software hiervoor is gratis beschikbaar via internet.

Het voordeel van op software gebaseerde DAB-uitzendingen is dat hiervoor geen tienduizenden euro’s aan hardware nodig is. De software draait gewoon op een simpele pc. Voor een slordige 4000 euro kan een radiostation hierdoor al via DAB of DAB+ uitzenden. Mogelijk gaat dit systeem ook ingezet worden voor lokale omroepen in Nederland.

In totaal kreeg Ofcom 51 aanvragen binnen voor een testlicentie. Uiteindelijk hebben 10 partijen een licentie gekregen, waardoor 53 kleine lokale en internetradiostations uit kunnen gaan zenden via DAB. Vooralsnog gaat het om een test van 9 maanden. De stations dienen binnen 12 weken te starten met de testuitzendingen. De mediaregulator stelt de benodigde onderdelen voor de test ter beschikking aan de radiostations.

De test vinden plaats in de volgende 10 regio’s:

– Portsmouth: Angel Radio (Angel Xtra, Express FM, JAMM Radio, Mango Vibe, The Flash en Triple Hits);
– Aldershot: BFBS (BFBS Aldershot, BFBS Radio, BFBS Gurkha, Radio Frimley Park, Radio Woking en The Breeze North Hampshire);
– Brighton & Hove: Brighton & Hove Radio (Juice 107.2, Radio Reverb, Smile Sussex, Totallyradio, Resonance en Brighton City Student Radio);
– Bristol: Celador Radio (Hub Radio, BFBS Gurkha, Ujima Radio, BSR 103.4fm, BCfm 93.2, Somer Valley Radio, The Breeze Bristol en BFBS Radio);
– Norfolk: Future Digital Norfolk (Future Radio, Norwich 99.9, The Music Machine, Solar Radio, Jazz FM, Totallyradio en Future Plus);
– Manchester: Niocast Digital (Panjab Radio, Revolution 96.2, Manchester Business Radio, The Steve Penk Wind-Up Channel, Chris Country en Gaydio);
– Birmingham: Switch Radio (Switch Radio, Scratch Radio, Gaydio, Oak FM en Touch FM);
– Glasgow: Scrimshaws Information Directories (Your Radio, Celtic Music Radio, Pulse FM en Go Radio);
– Londen: U.DAB (Resonance, London Greek Radio, Rinse FM, NuSound Radio, Reprezent, Solar Radio en Crackers Radio);
– Cambridge: UKRD (Star Radio, Gaydio, Chris Country, Core Radio en Cambridge 105).

Tijdens de test wordt er op drie verschillende manieren via DAB uitgezonden. Zo wordt in de eerste zeven regio’s uitgezonden via één zender. In Glasgow en Londen gaat getest worden met twee zenders op hetzelfde kanaal (Single Frequency Network). In Cambridge gaat uitgezonden worden met één zender en een repeater.

In alle gevallen geldt dat het maximale uitzendvermogen 100W per zender bedraagt. Mocht de test slagen dan worden er de komende jaren tientallen kleine op software gebaseerde DAB-netten uitgerold. [Radiowereld.NL]